SELEKTIVNO POSTUPANJE POLICIJE NEPRIHVATLJIVO I ZABRINJAVAJUĆE

SELEKTIVNO POSTUPANJE POLICIJE   NEPRIHVATLJIVO I ZABRINJAVAJUĆE
15 May

SELEKTIVNO POSTUPANJE POLICIJE NEPRIHVATLJIVO I ZABRINJAVAJUĆE

Podgorica, 15. maj 2021. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi je razmotrlo postupanje policije povodom javnih okupljanja u Podgorici i Nikšiću održanih 12. maja 2021. godine.

Savjet za građansku kontrolu rada policije podržava Upravu policije i sve njene pripadnike u svim legitimnim i zakonitim aktivnostima koji doprinose vladavini prava, dosljednoj primjeni zakona i zaštiti zdravlja stanovništva, kroz poštovanje propisanih zdravstvenh mjera, u svakoj situaciji i bez izuzetka.

Međutim, Savjet za građansku kontrolu rada policije je sa posebnom zabrinutošću registrovao selektivno postupanje policijskih službenika u odnosu na dva različita javna okupljanja, održana istog dana, u Podgorici i Nikšiću. 

Službenici Uprave policije su, sa pravom, prekinuli okupljanje nekoliko desetina građana koji su u Podgorici izrazili podršku građanima Palestine i pozvali na sprječavanje civilnih žrtava dok su, istog dana, tolerisali neuporedivo masovnije okupljanje tokom povorke pravoslavnih vjernika na čelu sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve i političarima, povodom praznika svetog Vasilija Ostroškog.

Ispoljeni pristup Uprave policije je zabrinjavajući i neprihvatljiv, posebno u okolnostima i dalje aktuelnih i izraženih podjela po političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. 

Savjet je preporučio Upravi policije da i u odnosu na događaj u Nikšiću, na osnovu raspoložive zvanične video dokumentacije, osigura dosljednu primjenu zakona.

Savjet za građansku kontrolu rada policije

www.kontrolapolicije.me