IZDATA PREPORUKA ZA UNAPREĐENJE BEZBJEDNOSTI LGBT OSOB

IZDATA PREPORUKA ZA UNAPREĐENJE BEZBJEDNOSTI LGBT OSOB
28 Sep

IZDATA PREPORUKA ZA UNAPREĐENJE BEZBJEDNOSTI LGBT OSOB

Podgorica, 28. septembar 2016. godine - Povodom homofobično motivisanog nasilja od 26. septembra 2016. godine građanska kontrola policije pozdravlja profesionalnu i efikasnu reakciju službenika Centra bezbjednosti (CB) Podgorica. Za bliže informacije o incidentu pogledati ovaj link.

Savjet za građansku kontrolu rada policije podsjeća da je Vlada Crne Gore usvojila Akcioni plan za implementaciju Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori u 2016. godini koji posebno akcentira bezbjednost LGBT osoba a da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), na osnovu preporuke ovoj Savjeta, formiralo stalnu radnu grupu Tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije kako bi se, između ostalog, upravo doprinosilo unapređenju bezbjednosti ove zajednice.

S tim u vezi Savjet za građansku kontrolu policije izdaje Upravi policije i CB Podgorica sledeću

P R E P O R U K U

  1. Tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije, radna grupa unutar MUP Crne Gore, treba staviti u punu funkciju i obezbijediti odgovorajuću podršku i logistiku kako bi se, bez smetnji i zastoja, realizovali definisani ciljevi i zadaci.
  2. Uprava policije treba da pokaže veću posvećenost i pruži značajniji doprinos, nego što je to do sada učinjeno, implementaciji Akcionog plana Vlade Crne Gore za implememntaciju Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori u 2016. godini posebno kroz blagovremenu realizaciju aktivnosti predviđenih Poglavljem V. navedene Strategije - Sprovođenje Zakona. Registruju se ozbiljna kašnjenja pri realizaciji obaveza Uprave policije i stiče utisak, na osnovu do sada obavljene partnerske komunikacije, da se u Upravi policije neozbiljno doživljavaju obaveze koje je usvojla Vlada Crne Gore. Takvu praksu treba prekinuti a ukupan pristup prema obavezama iz oblasti bezbjednosti i sprovođenja zakona poboljšati.
  3. Imajući u vidu aktuelan slučaj nasilja motivisanog mržnjom zbog pretpostavljenog pripadanja LGBT zajednici Savjet za građansku kontrolu policije poziva Upravu policije i CB Podgorica da organizuju posebnu bezbjednosnu radionicu za LGBT aktiviste_kinje koji_e bi dalje, unutar svojih organizacija, i zajednici u cjelini, širili_e praktične informacije o nadležnostima i postupanju policije i kako se postaviti i ponašati u rizičnim situacijama u kojima je ugrožen integritet i dostojanstvo pripadnika_ce LGBT zajednice. Ta aktivnost bi u potpunosti bila u skladu sa aktivnostima 22, 23 i 28. Akcionog plana Vlade Crne Gore. Savjet je mišljenja da bi realizacija ove bezbjednosne radionice/treninga, imajući u vidu da su preostala svega tri mjeseca tekuće godine kao i da su evidentna zabrinjavajuća kašnjenja policije u realizaciji obaveza iz Akcionog plana, mogla u potpunosti nadomjestiti aktivnosti 23. i 28. iz predmetnog dokumenta. Navedenu radionicu treba sadržajno realizovati shodno već opisanim i definisanim aktivnostima 23. i 28.
  4. Savjet za građansku kontrolu policije spreman je da u saradnji sa MUP Crne Gore a posebno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore tehnički i programski pomogne i podrži realizaciju obaveza Uprave policije.
  5. Savjet za građansku kontrolu policije očekuje da direktor Uprave policije povratno informiše u vezi sa izdatom preporukom.