POLICIJSKA INFORMACIJA O POLITIČKI MOTIVISANOM INCIDENTU NA KARABUŠKOM POLJU

POLICIJSKA INFORMACIJA O POLITIČKI MOTIVISANOM INCIDENTU NA KARABUŠKOM POLJU
28 Sep

POLICIJSKA INFORMACIJA O POLITIČKI MOTIVISANOM INCIDENTU NA KARABUŠKOM POLJU

Podgirica, 28. septembar 2016. godine - Građanska kontrola policije, postupajući po sopstvenoj inicijativi, zatražila je od Uprave policije detaljnu informaciju o incidentu do kojeg je došlo povodom bajramske posjete čelnika opozicionog “Pokreta za promjene” i “Demokratskog Fronta” porodici Hodžić na Karabuškom polju u Podgorici i svim radnjama policije koje su preduzete ili se još uvjek preduzimaju s tim u vezi. Aktivnosti Savjeta s tim u vezi dostušne su na ovom linku.

Direktor Uprave policije dostavio je Informaciju koju je za Savjet za građansku kontrolu policije sačinio komandir stanice za javni red i mir Centra bezbjednosti (CB) Podgorica.

U Informaciji je navedeno da je dana 14. septembra 2016. godine građanin M.H. prijavio u Jedinicu policije Tuzi da se ispred njegove kuće u naselju “Karabuško polje okupio veći broj građana i da je došlo do prepirke.

Prema navodima policije odmah je upućena patrola policije, koja je na licu mjesta obavila razgovor sa M.H. i koji je tom prilikom izjavio da je dobio unuku i da je isti predstavnik političkog subjekta “Demokratski front” za Karabuško polje.

Dalje, je prema navodima, policije naveo, da su na čestitku došli partijski prijatelji i da su na kuću istakli državnu zastavu i zastavu “Demokratskog fronta”, što je izazvalo negodovanje određenog broja mještana koji su se okupili ispred njegove kuće na ulici i gdje je došlo do prepirke između njih.

Nakon što je policija, stoji u informaciji, na licu mjesta upozorila sve građane na poštovanje javnog reda i mira, porodica Hodžić je uklonila pomenute zastave, a nakon par minuta građani su se mirno razišli.

M.H. , stoji u policijskoj informaciji, je upoznat sa mogućnošću podnošenja pismene prijave na gore navedeni događaj.

U Informaciji se dalje kaže da je dana 18.09.2016. godine M.H., preko arhive CB Podgorica, podnio pismenu prijavu protiv A.K. iz naselja “Karabuško polje”, za upućene uvrede i prijetnje putem društvene mreže “Facebook”. Isti je naveo u prijavi da sumnja da uvrede i prijetnje od strane A.K. imaju političku konotaciju.

Po navedenoj prijavi službenici CB Podgorica su odmah postupili i sa sadržinom prijave upoznali Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici iz kojeg je naloženo da im se proslijedi prijava, što je i učinjeno.

Po nalogu ODT u Podgorici uzeta je izjava od A.K., koja je takođe proslijeđena ODT u Podgorici iz kojeg se nisu izjasnili da li u radnjama A.K. ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti već će, srtoji u informaciji Uprave policije, to uraditi naknadno.

Službebnci CB Podgorica, stoji na kraju Informacije dostavljene Savjetu za građansku kontrolu policije, rade na procjeni ugroženosti M.H. i njegove porodice.

Savjet je od CB Podgorica zatražio dopunu predmetne informacije obzirom da su u njoj detaljno navedeni navodi građanina M.H. ali ne i građanina A.K. protiv kojeg je i podnijeta prijava a građanin A.H. je pozvan da se upozna i eventualno izjasni na navode iz CB Podgorica.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije, mr Aleksandar Saša Zeković, u obavještenju prema Osnovnom državnom tužilaštvu, ukazao je na video materijala koji su objavile političke partije povodom ovog incidenta i postojanje osnovane sumnja da je posrijedi izvršenje više krivičnih djela koje se gone po službenoj dužnosti, povreda ravnopravnosti, iz člana 159, ugrožovanje sigurnosti, iz člana 168, i izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz č̌lan 370 Krivičnog zakonika Crne Gore.