REDOVNA SJEDNICA: RAZMOTRENI PREDMETU U RADU I SITUACIJA U ZEMLJI

REDOVNA SJEDNICA: RAZMOTRENI PREDMETU U RADU I SITUACIJA U ZEMLJI
29 Jan

REDOVNA SJEDNICA: RAZMOTRENI PREDMETU U RADU I SITUACIJA U ZEMLJI

Podgorica, 29. januar 2020. godine - Savjet za građansku konrolu rada policije je danas u Skupštini Crne Gore održao redovnu sjednicu na koju su razmotrene pritužbe građana i policijskih službenika. 

U radu sjednice su učestvovali svi članovi Savjeta prof.dr Dražen Cerović, doc.dr Branislav Radulović, mr Aleksandar Saša Zeković, dr Vladimir Dobričanin i advokat Zoran Čelebić.

Savjet je zaključio provjeru postupanja policije povodom prebijanja građanina J.V. iz Danilovgrada, slučaj građanke I.M. iz Nikšića, istup, na društvenoj mreži, policijskog službenika D. B. iz Budve. Savjet je konstatovao da je Centra bezbjednosti (CB) Nikšić profesionalno postupio po preporuci građanskog nadzora da se konsultuje nadležni tužilac u vezi sa medijski objavljenom fotografijom kojom je ukazano na navodni nacistički pozdrav. Tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti a policija će nastaviti sa primjenom svojih ovlašćenja. 

Razmatrajući slučaj građanina J.V, Savjet je utvrdio: profesionalno postupanje službenika Centra bezbjednosti Podgorica, da konflikt u konkretnom događaju nije po nacionalnoj osnovi na šta neupitno ukazuju dosadašnje izjave oštećenog građanina i očevidaca i bespredmetno i kontraproduktivno postupanje organa i zvaničnika drugih država koji tako ne doprinose rješavanju slučaja koji će svoj pravni epilog dobiti u okviru prekršajnog postupka.

Savjet je razmotrio ukupnu situaciju i ukazuje:

  • da su svi državni organi dužni i da profesionalno obavljaju svoj posao, 
  • da su mediji odgovorni da doprinose objektivnom sagledavanju stvarnosti i imaju društvenu odgovornost da budu dio rješenja o ne problema, 
  • da građani odgovorno koriste društvene mreže čuvajući sopstveni i dignitet svih ostalih, uključujući i nastupe na društvenim mrežama. 

Savjet je proteklih sedmica intenzivno i to na dnevnoj osnovi komunicirao sa načelnicima centara bezbjednosti u Podgorici, Nikšiću i Beranama. Načelnici Milovan Pavićević, Tihomir Goranović i Miodrag Božović su bili profesionalni i stalno dostupni. Bez ograničenja, najmanjeg odlaganja i u toku trajanja policijskih aktivnosti odgovorili su na svako interesovanje i zahtjev nadzora. Savjet za građansku kontrolu rada policije ih javno pohvaljuje zbog toga a njihov odgovoran odnos je za primjer ostalim policijskim starješinama na lokalnom nivou.

Savjet je pozitivno ocijenio dosadašnji rad i rezultate i jednoglasno odlučio da se mr Aleksndar Saša Zeković izabere za predsjednika u narednom jednogodišnjem periodu.

 Categories: SJEDNICE, KONTROLAPOLICIJE