REAGOVANJE: UČEŠĆE SAVJETA PREDSTAVLJENO POVRŠNO, NERAZUMLJIVO I NEPROFESIONALNO

REAGOVANJE: UČEŠĆE SAVJETA PREDSTAVLJENO POVRŠNO, NERAZUMLJIVO I NEPROFESIONALNO
17 May

REAGOVANJE: UČEŠĆE SAVJETA PREDSTAVLJENO POVRŠNO, NERAZUMLJIVO I NEPROFESIONALNO

Reagovanje: “Okrugli sto o problemu "gađanja kokota": Sa kojim namjerama se pokušava ukinuti vjekovni običaj?”, autor Siniša Luković, objavljeno 16.05.2021. u 18:10h, https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/539573/okrugli-sto-o-problemu-gadjanja-kokota-sa-kojim-namjerama-se-pokusava-ukinuti-vjekovni-obicaj?fbclid=IwAR0agr9cPO0K7_LC028qT-zrBuBh38BKcE1uGcyYwDzDYv1mi3UoUw2yXyM

U tekstu novinara “Vijesti” g. Siniše Lukovića pominje se Savjet za građansku kontrolu rada policije i njegov predsjednik Zoran Čelebić čije je učešće na okruglom stolu na temu “15. maj 1654. godine i očuvanje peraškog viševjekovnog običaja Gađanje kokota” predstavljeno na površan, nerazumljiv i neprofesionalan način. 

Čitaoci ”Vijesti” su ostali uskraćeni za saznanje koje je činjenice saopštio građanski nadzor policije ali su zato uspjeli pročitati kvalifikacije na njegov račun koju su neprimjerene i suvišne za objektivno i neutralno izvještavanje. Izlaganja strane koja je zagovarala opstanak ovog običaja, čak i bez prilagođavanja zakonu, Luković je prenio detaljno i korektno. 

Savjet je iznenađen da je novinar g. Luković mogao uopšte potpisati izvještaj sa okruglog stola koji je napustio prije njegovog završetka i na kojem je nastupao pristrasno i ostrašćeno prema jednoj strani. Na osnovu takvog nastupa nastao je i tekst koji nezadovoljava očekivane standarde “Vijesti”. Istovjetan sadržaj, pod inicijalima izvjesnog S.L., bez navođenja “Vijesti”, objavljen i na portalu “Boka news”. 

Građanski kontrola policije je zbog interesa javnosti prihvatila učešće a organizatore pohvalila zbog podsticanja dijaloga kako bi se zainteresovane strane bolje razumjele. Savjet je jasno ukazao da kada postoji dilema oko prevazilaženja određenog tradicionalističkog nasljeđa, onda nema drugačijeg puta nego da se u svakoj situaciji omogući i osigura vladavina prava i dosljedna primjena zakona. Učesnici okruglog stola su upoznati sa činjenicom da je još 2019. godine Savjet ocjenio da je vrijeme da se preispita karakter i sadržaj manifestacije. Istaknuto je da manifestacija treba da prepozna neupitno poštovanje zakona u pogledu ostvarenog moralnog napredka u tretmanu životinja i posebno u vezi sa upotrebom oružja na javnom mjestu.

Pozivanje na tradiciju prima facie - na prvi pogled nije dovoljno jak i opravdan argument da se nastavi sa ubijanjem životinja. Tradicionalna praksa koja je važna za kulturu i uključenost ljudi sa nekog podneblja ne bi trebala da nadmaši moralnu opravdanost i  težinu nanošenja štete i patnje životinjama u obredne svrhe.  Savjet je naročito pokušao objasniti, a čitaoci to nijesu mogli pročitati, da je upotreba oružja na javnom mjestu suštinsko pitanje u ovoj situaciji koje će biti aktuelno i pri upotrebi glinenog kokota. To što je Uprava policije tolerisala ranije kršenje zakona ne može biti opravdanje za opstanak nezakonite prakse.