REAGOVANJE SAVJETA NA ODGOVOR ODBORA ZA TURIZAM, POLJOPRIVREDU, EKOLOGIJU I PROSTORNO PLANIRANJE

REAGOVANJE SAVJETA NA ODGOVOR ODBORA ZA TURIZAM, POLJOPRIVREDU, EKOLOGIJU I PROSTORNO PLANIRANJE
13 Feb

REAGOVANJE SAVJETA NA ODGOVOR ODBORA ZA TURIZAM, POLJOPRIVREDU, EKOLOGIJU I PROSTORNO PLANIRANJE

Podgorica, 14. februar 2018. godine - Građansku kontrolu policije prilično je negativno iznenadio odgovor predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje prof. dr Petra Ivanovića. Odgovor je dostupan na ovom linku.

S tim u vezi Savjet je pozvao predsjednika i članove Odbora da profesionalno i ozbiljno prepoznaju ulogu i značaj građanske kontrole rada policije koja je ustanovljena, od 2005, Zakonom o unutrašnjim poslovima. 

Članovima Odbora Skupštine Crne Gore je posebno ukazano da Savjet za građansku kontrolu rada policije nije tijelo koje drugim državnim organima i tijelima u ovoj zemlji prebaca odgovornost i posao već je prepoznat po konstruktivnom pristupu i spremnosti da u svim područjima društvenog i ekonomskog života - u kojima se prepoznaje uloga policije - pruži stručnu pomoć i doprinese poboljšanjima. To je i zdravi pristup poštovanja i snaženja ove Države upravo kroz rad njenih institucija, ocijenjeno je u Savjetu. 

“Upravo u tom kontekstu, je inicirana diskusija na samom Odboru - koji je i jedini matični odbor Skupštine Crne Gore za ovu materiju - iskazujući punu spremnost i otvorenost, da pomognemo i učestvujemo, zajedno sa predstavnicima Uprave policije, i pred Odborom iznesemo naše ocjene u vezi sa postupanjem i primjenom policijskih ovlašćenja. To je samo tek jedan od segmenata ukupne zakonske zaštite životinja” istaknuto je u Savjetu. 

Inicirana diskusija, pod kriljem Odbora, bez prejudiciranja bilo koje vrste, pružila bi priliku da se okupe, uz policiju, i svi drugi institucionalni i društveni akteri te je to odličan pristup, uz kvalitetnu pripremu svih, da se sagleda ukupno stanje oko implementacije različitih zakona i politika koji se odnose na materiju zaštite životinja. 

O osnovnom inicijativi Savjeta za građansku kontrolu rada policije prema Odboru Skupštine Crne Gore za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje možete saznati ovdje.

Savjet je Odboru dostavio obilan materijal koji uključuje sve predmete po kojima je postupala građanska kontrola policije a odnose se na primjenu policijskih ovlašćenja u vezi sa zaštitom životinja. Pažljivim čitanjem, i analizom, priloženog materijala članovi_ice Odbora biće u prilici da se detaljno i kvalitetno upoznaju sa problemima građana i stajalištima NVO, policijskom praksom, viđenjem policijske organizacije kompletne ove materije, zatim koji su, posebno na lokalnom nivou, sa aspekta policije ključni problemi u vezi sa zaštitom životinja, kakva je komunikacija policijskih službenika sa državnotužilačkom organizacijom i dr. 

Na kraju Savjet je, kroz ponovno obraćanje Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, iskazao uvjerenje da je Odbor u cilju kvalitetne pripreme buduće odluke o eventualnom održavanju sjednice koja bi bila posvećana ovoj temi zatražio raspoložive informacije i od svih relevatnih državnih organa kao i drugih društvenih aktera.