RAZMATRANJE VIDEO SNIMAKA O DOGAĐANJIMA U BUDVI

RAZMATRANJE VIDEO SNIMAKA O DOGAĐANJIMA U BUDVI
22 Jun

RAZMATRANJE VIDEO SNIMAKA O DOGAĐANJIMA U BUDVI

Podgorica, 22. jun 2020. godine - Ugledna nevladina organizacija “Centar za građansko obrazovanje” (CGO) obratila se danas pritužbom Savjetu za građansku kontrolu rada policije zbog određene situacije ispred zgrade Skupštine opštine Budva uz dostavljanje video zapisa. 

“Naime, u video zapisu, koji Vam dostavljamo, nalazi se dokaz da je predstavnicima Upravne inspekcije bilo omogućeno da uđu u zgradu opštine Budva, jer su bili pozvani od strane šefa kabineta predsjednika opštine Budva, a što se jasno vidi i čuje na snimku. Nakon upućenog poziva Nikole Jovanovića, šefa kabineta, uslijedila je akcija policijskih službenika ispred zgrade opštine Budva” navedeno je u pritužbi CGO koji potpisuje gospođa Tamara Milaš, koordinatorka ljudskih prava.

Istaknuto je da CGO prati najnovija dešavanja u Budvi pa je zato Savjet pozvan “da dostavi mišljenje povodom pomenute situacije odnosno da utvrdi okolnosti pod kojima je došlo do policijske intervencije i da se odredi da li je u tom konkretnom trenutku postojala potreba policije za onakvom akcijom i upotrebom sile”.

CGO je poslao link emisije „Načisto“, autora g. Petra Komnenića, u kojoj je iznijeto u pritužbi apostrofirano (dio od 00:10 i 2:06), ali i javno pozvan Savjet da reaguje od strane autora emisije (na 20.18). Emisija dostupna ovdje

Savjet je pozvan da se odgovor dostavi u što hitnijem roku u pisanom obliku, elektronskim putem.

Savjet je odgovorio u najkraćem roku i iznio bitne činjenicu u vezi sa postupkom.

Savjet u konkretnom slučaju postupa po sopstvenoj inicijativi zbog čega je vanredna sjednica, istog dana kada se i desio kritični događaj, održana u Budvi, u prostorijama tamošnjeg centra bezbjednosti. To je, od osnivanja 2015, prvi put da Savjet za građansku kontrolu rada policije zasijeda u službenim prostorijama policije. 

Predmetom je zadužen doc.dr Branislav Radulović, član Savjeta. 

Povodom konkretnog događaja već su zaključene određene okolnosti i primjedbe i o tome, odmah nakon održane sjednice, putem saopštenja i neposredno, direktnim uključivanjem, sa lica mjesta (ispred SO Budva), u program televizije “Vijesti”, upoznali crnogorsku javnost. Savjet će posebno razmotriti preduzimanje mjera od strane policijskih službenika povodom zahtjeva Ministarstva javne uprave kod obezbjeđenja nesmetanog obavljanja inspekcijskog nadzora.

Prije sazivanja sjednice, upućen je poziv svima koji imaju primjedbe na postupanje policije da iste, sa dokazima, dostave na adresu support@kontrolapolicije.me. Poziv su prenijeli svi mediji.  

Tim putem i direktnim interesovanjem na društvenim mrežama, Savjet je dobio određene snimke koje su, u prisustvu starješina Centra bezbjednosti Budva, pažljivo analizirane i diskutovane. To se odnosi i na snimak na koji su ukazali iz CGO, a koji je emitovan i u emisiji “Načisto”, ali i snimak koji je nastao iz službenih prostorija SO Budva, koji je dostavljen CGO na upoznavanje, a koji, objedinjeni, daju pouzdanu sliku o dogođenom. Snimak emisije je na ovom linku.

Dodatno, zbog obezbjeđenja pune profesionalne pažnje, i preveniranja svakog mogućeg propusta u postupanju ovog Savjeta, pritužba sa naznačenim linkom televizijske emisije dostavljena Upravi policije i Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Savjet je ocijenio da je postupio u najkraćem mogućem roku, po sopstvenoj inicijativi, ne čekajući pritužbe, kako bi shodno uspostavljenoj praksi, bio pružen brz, pouzdan i efikasan odgovor na primjedbe javnosti na postupanje policije.