RAZGOVOR SA ODIHR EKSPERTSKOM MISIJOM ZA LJUDSKA PRAVA

RAZGOVOR SA ODIHR EKSPERTSKOM MISIJOM ZA LJUDSKA PRAVA
31 Aug

RAZGOVOR SA ODIHR EKSPERTSKOM MISIJOM ZA LJUDSKA PRAVA

Podgorica, 29. avgust 2018. godine - Članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije, dr Vladimir Dobričanin i mr Aleksandar Saša Zeković, primili su, u ime Savjeta, u Skupštini Crne Gore, rukovodioca Odjeljenja za ljudska prava u Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) Omera Fišera.

Ovogodišnja ODIHR ekspertska misija Crnoj Gori sprovodi se sa fokusom na situaciju stanja branitelja ljudskih prava. 

Iz Savjeta je ukazano da se odnos Vlade Crne Gore odnosno konkretno Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije popravio prema braniteljima ljudskih prava u posljednje dvije godine što u Savjetu direktno vezuju za činjenicu imenovanja Mevludina Nuhodžića za ministra unutrašnjih poslova. 

Do njegovog dolaska na čelo MUP-a Savjet je u kontinuitetu registrovao primjere neprofesionalnog i nekorektnog odnosa MUP Crne Gore prema civilnom društvu, novinarima i građanskoj kontroli policije. Diskontinuitet aktuelne Vlade sa ranijom praksom je očigledan.

Danas, pristup i saopštenja Uprave policije i MUP Crne Gore u cjelini su kvalitetnija i profesionalna, rad policije značajno vidljiviji a kritike i primjedbe na njen rad prihvataju su profesionalno i konstruktivno. U ranijem periodu, Uprava policija, i njeni direktori, pristupali su neprimjerenom rječniku, prijetnjama i diskvalifikacijama prema braniteljima ljudskih prava.

Savjet je podsjetio i na slučaj Aleksandra Saše Zekovića, iz 2007. godine, koji ni nakon 11 godina nije rasvijetljen niti su se policija i država distancirale od grubog kršenja ljudskih prava. 

Iz Savjeta je ocijenjeno da rasvjetljavanje  napada na novinare nije efikasno pri čemu je posebno prepoznat slučaj novinarke ND “VIjesti” Olivere Lakić. Savjet je ukazao i na slučajeve u kojima je postupao po pritužbama Sindikata medija Crne Gore u kojima je registrovana neefikasnost u istrazi i neprimjeren odnos policije i pojedinih lokalnih starješina, poput slučaja u Pljevljima. 

Konstatovan je značajan napredak u borbi protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama i pohvaljen odnos Crne Gore prema implementaciji Istanbulske konvencije. 

Iz Savjeta su predstavnika ODIHR-a upoznali da je ministar unutrašnjih poslova najavio skoru, vidljivu, identifikaciju svih policijskih službenika a u skladu sa preporukama Komiteta protiv torture Savjeta Evrope, Ombudsmana i građanske kontrole rada policije. 

Iz Savjeta je ukazano na loše stanje u vezi sa policijskom kulturom koja bitno ograničava istražne radnje i rezultate državnog tužilaštva ali i efikasnost uspostavljenog demokratskog nadzora nad policijom.

informator o ODIHR posjeti Crnoj Gori dostupan ovdje