RAZGOVARANO O SARADNJI MEHANIZAMA ZA NADZOR POLICIJE

RAZGOVARANO O SARADNJI MEHANIZAMA ZA NADZOR POLICIJE
19 Nov

RAZGOVARANO O SARADNJI MEHANIZAMA ZA NADZOR POLICIJE

Podgorica, 19. novembar 2019. godine - Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Branko Čavor sastao se danas sa predsjednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandrom Sašom Zekovićem. Tema sastanka bila je rad nadzornih mehanizama nad aktivnostima policije u protekloj godini. 

Predsjednik Odbora je  tokom sastanka podsjetio na djelokrug aktivnosti koje ima Odbor za bezbjednost i odbranu, kao i na njegovu aktivnu ulogu u procesu parlamentarnog nadzora u bezbjednosnom sektoru. Čavor je kao poseban uspjeh Skupštine istakao donošenje Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, ocjenjujući da je, kada je riječ o zakonskoj uređenosti u oblasti parlamentarnog nadzora, Crna Gora najviše odmakla u regionu. On je takođe istakao uspjeh Crne Gore i njenog članstva u NATO-u, konstatujući da pred državom stoji dalji rad na implementaciji standarda u oblasti bezbjednosti, kao i jačanja institucija. 

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković istakao je zadovoljstvo saradnjom tog tijela sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije. On je kazao da je u protekloj godini unaprijeđen ukupan odnos tih institucija prema Savjetu, te zaključio da je ta saradnja sada na partnerskom nivou a dnevno se postupa po nalazima građanske kontrole policije. Pohvalnom je ocijenio otvorenost crnogorske policije prema nastojanjima Savjeta da koriguje, kada je potrebno, njen rad. Zeković je  istakao činjenicu da se sve više obraćaju, pored građana, i policijski službenici i ukazao da brojni pokazatelji ukazuju da je došlo do vidljivog unaprjeđenja policijskog postupanja što ukazuju i primjedbe građana. Iako se broj pritužbi nije smanjio, vidljivo je manje primjedbi u odnosu na primjere zlostavljanja.  Zeković je najavio i objavljivanje publikacije u saradnji sa Upravom policije i NVO Akcijom za ljudska prava a koja se odnosi na standarde CPT.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima za intenzivniju saradnju Odbora za bezbjednost i obranu i Savjeta za građansku kontrolu rada policije, posebno u domenu kvalitetnijeg i sadržajnijeg razmatranja, na samom Odboru, izvještaja građanske kontrole policije kao i izrade jedinstvenog izvještaja o efektima parlamentarnog, unutrašnjeg i građanskog nadzora policije u Crnoj Gori.