PUTNI PRAVAC PREMA MANASTIRU OSTOROG NIJE BLOKIRAN SVI TREBAJU POŠTOVATI MJERE NKT

PUTNI PRAVAC PREMA MANASTIRU OSTOROG NIJE BLOKIRAN SVI TREBAJU POŠTOVATI MJERE NKT
11 May

PUTNI PRAVAC PREMA MANASTIRU OSTOROG NIJE BLOKIRAN SVI TREBAJU POŠTOVATI MJERE NKT

Danilovgrad, 11. maj 2020. godine - Zbog značajnog interesovanja javnosti i medija, Savjet za građansku kontrolu rada policije je provjerio postupanje policije na putnom pravcu prema manastiru Ostrog.

Savjet je utvrdio da nijesu tačni navodi da je danas putni pravac prema manastiru zatvoren i blokiran.

Imajući u vidu veliko narodno poštovanje prema svetom Vasliju Ostroškom, Savjet je obaviješten da Policija sprovodi preventivne aktivnosti kako bi se poštovale najnovije mjere Nacionalnog koodinacionog tijela (NKT) u vezi sa vjerskim objektima i vjerskim obredima. O tome detaljnije ovdje

Savjet je obaviješten da je Odjeljenje bezbjednosti (OB) Danilovgrad organizovalo poseban razgovor sa bratstvom manastira i dogovoren je zajednički partnerski pristup kako bi svako u domenu svoje odgovornosti - Policija, redarska služba manastira i komunalna policija - istrajao u poštovanju propisanih mjera. Dogovoreno je da pri vjerskim objektima budu vidljivo istaknute informacije o poštovanju NKT mjera, načinu ulaska/izlaska i boravku u manastirima i prostoru ispred njih.

Za sada nema gužvi, ali se one očekuju. Kako bi redarska služba manastira i policija kontrolisale situaciju, sigurnije je da se značajnije okupljanje, uz poštovanje distance, formira na putu nego ispred samih vjerskih objekata. 

Policijski službenici ništa ne preduzimaju samostalno i na svoju ruku, nego su u stalnoj i  punoj koordinaciji sa manastirskom redarskom službom i komunalnom policijom opštine Danilovgrad. 

Na osnovu te saradnje i dogovora, građani pristupaju sukcesivno - čim jedan broj vjernika napusti prostor manastira u isti se omogućava pristup i poklonjenje drugih. 

Savjet apeluje na komunalnu policiju i manastirsku redarsku službu da prisutnim i vjernicima koji namjeravaju pristupiti kvalitetnije predstave i objasne postignuti dogovor i način dolaska i boravka u manastiru Ostrog kako bi se smanjili rizici od zarazne bolesti i spriječilo kršenje propisa i omogućio miran i radostan boravak u hramovima.