PROVJERENI NAVODI POSLANIKA SKUPŠTINE CRNE GORE

PROVJERENI NAVODI POSLANIKA SKUPŠTINE CRNE GORE
01 Jul

PROVJERENI NAVODI POSLANIKA SKUPŠTINE CRNE GORE

Podgorica, 1. jula 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije provjerio je navode, iz pojedinačnih pritužbi, poslanika u Skupštini Crne Gore, S.M. i B.B. i usvoijio tim povodom odgovarajuću ocjenu.

Poslanik u Skupštini Crne Gore, S.M, povodom događaja od 27. juna 2020. godine u Budvi, obavijestio je Savjet, a vezano za kršenje odredbi Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o zaštiti imovine i lica da jedan broj postupajućih policijskih službenika nije imao istaknuta identifikaciona obilježja, dok su se ispred zgrade Opštine Budva nalazili jednobrazno obučeni pojedinci u majicama Security-ja bez identifikacionog dokumenta, očigledno nekontrolisani od strane Uprave policije. Stim u vezi, ocijenio je da bi treća urgencija Savjeta a nakon obećanja mnistra unutrašnjih poslova predstavljala poniženje i za Savjet i za državu Crnu Goru, konstatujući da se ovakvim postupanjem stvara prostor za: nezakonito i selektivno postupanje službenika policije i postojanje osnovane sumnje da je licima koja nijesu edukovana saglasno odredbama Zakona o zaštiti imovine i lica omogućeno da obavljaju posao bez zakonom definisanih kriterijuma. 

Savjetu je upućena i pritužba predsjednika Kluba poslanika Demokratske Crne Gore u Skupštini Crne Gore, B.B, koji je istakao da aktivnosti službenika Uprave policije preduzete dana 24. juna 2020. godine u Budvi predstavljaju zloupotrebu ovlašćenja, postupanje bez identifikacionih oznaka i validnog dokumenta za svoju akciju, čime su spriječavali rad lokalnih funkcionera, odbornika, službenika i drugih zaposlenih u Opštini Budva.

Savjet je pritužbe uzeo u obradu, istima zadužio, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, svog člana dr Branislava Radulovića i obratio se direktoru Uprave policije da se izjasni na primjedbe.

Savjet podsjeća da je u odnosu na istaknuto pitanje i primjedbe proteklih dana vodio intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije. Ministar Mevludin Nuhodžić, na sjednici Savjeta, prilikom otvaranja Kontakt centra i obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv torture, kazao je da je Uprava policije uvažila izdate preporuke i obećao jasnu i neupitnu identifikaciju svih policijskih službenika pri obavljanju službenih dužnosti. “Već od sjutra, svi policijski službenici sa zaštitnom opremom, uključujući i pripadnike interventnih grupa svih centara bezbjednosti, imaće potrebne oznake i na zaštitnoj opremi koju koriste. Time je riješeno još jedno pitanje važno za kulturu odgovornosti u policijskoj organizaciji“, naglasio je tom prilikom Nuhodžić. Povodom dešavanja u Budvi koja su izazvala značajnu pažnju javnosti, ministar Nuhodžić je obavijestio Savjet da Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije preduzima mjere i radnje u okviru zakonskih ovlašćenja, u cilju utvrđivanja činjenica od značaja za ocjenu zakonitosti postupanja policijskih službenika u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da je prilikom postupanja došlo do nezakonite upotrebe prinude. O tome više na ovom linku: http://kontrolapolicije.me/blog/otvoren-kontakt-centar-riješeno-pitanje-oznaka-na-opremi-policijskih-službenika 

Uprava policije je, odgovarajući na zahtjev Savjeta povodom podnijetih pritužbi u domenu uočenog pitanja odsustva identifikacije postupajućihj službenika, priznala propuste i potvrdila navode Savjeta za građansku kontrolu rada policije, od 17. juna 2020. godine, da nije realizovana ranija preporuka o obaveznim identifikacionim oznakama i da službenici policije, pripadnici, interventnih grupa CB Herceg Novi i CB Budva sa zaštitinom opremom nijesu imali jasne i vidljive oznake. 

Uprava policije je obavijestila Savjet, da je navodno 28. juna 2020. godine, svim organizacionim jedinicama podijeljen potreban broj identifikacionih oznaka, odnosno natpisa od kombinacije slova i_li brojeva koji služe za identifikaciju policijskih službenika što bi trebalo da znači da taj problem više neće biti iztražen. 

Savjet je konstatovao da su primjedbe poslanika u Skupštini Crne Gore S.M. i predsjednika Kluba poslanika Demokratske Crne Gore u Skupštini Crne Gore, B.B, koji su se pojedinačno obratili građanskom nadzoru policije, osnovane i da Uprava policije, i pored određenih najava pa i pojedinačnih napredaka, ima višedecenijski problem sa dosljednošću jasne, neupitne, identifikacije policijskih službenika koji primjenjuju ovlašćenja. Taj problem sa pravom zabrinjava javnost. 

Savjet će nastaviti da ukazuje na ovaj problem i koliko je isti štetan po kredibilitet i ugled Uprave plicije u društvu.