PROVJERENI NAVODI DA POLICIJA NIJE POMOGLA MLADIĆU KOJEG JE UJELA ZMIJA

PROVJERENI NAVODI DA POLICIJA NIJE POMOGLA MLADIĆU KOJEG JE UJELA ZMIJA
15 Jun

PROVJERENI NAVODI DA POLICIJA NIJE POMOGLA MLADIĆU KOJEG JE UJELA ZMIJA

Podgorica, 15. jun 2020. godine - Savjetu za građansku kontrolu rada policije obratilo se više građana iz Podgorice sa zahtjevom da se provjere navodi prisutni u javnosti i po društvenim mrežama da je policijska patrola u Podgorici, na kružnom toku preko Morače, navodno odbila da preveze do Hitne medicinske pomoći građanina kojeg je ujela zmija. 

Savjet je donio odluku da slučaj uzme u rad i istim zaduži svog člana mr Aleksandra Sašu Zekovića, kao obrađivača i izvjestitelja. 

Savjet je svojom provjerom utvrdio da se radi o mladiću L.Č. (2000) koji se zdravstvenoj ustanovi javio zbog ujeda zmije. Isti nije zadržan na dalje liječenje.

Savjet je od direktora Uprave policije zatražio odgovarajuće provjere i izdao omdah odgovarajuće saopštenje - https://www.cdm.me/hronika/da-li-su-policajci-u-podgorici-odbili-da-prevezu-mladica-koga-je-ujela-zmija/ 

Uprava policije u odgovoru koju je dostavila Savjetu ovim povodom je navela je da je na temelju izvršenih provjera navoda objavljenih u sredstvima javnog informisanja konstatovano da za dan za koji se se pominje ovaj slučaj, kod starješina i policijskih službenika koji su bili radno angažovani u periodu od 7-22h i 22-7h narednog dana, konstatovano da nije bilo zahtjeva građana prema službenicima Centra bezbjednosti Podgorica radi prevoza do Hitne medicinske pomoći zbog ujeda zmije.

Iako je Uprava policije negirala da je od policijskih službenika zatražena pomoć, Savjet je iskazao iznenađenje zašto se Uprava policije tim povodom nije javno oglasila i to saopštila. U tom periodu bilo je dosta manipulacija i propagandnih aktivnosti prema policiji ali Savjet smatra da je Uprava policije naročito trebala reagovati u ovom slučaju tim prije što je od strane ovog Savjeta obaviještena da je Savjet, sopstvenim provjerama, utvrdio identitet osobe koja je zaista i zatražila pomoć u zdravstvenoj ustanovi.

Savjet je konstovao da Uprava policije nažalost nije imala proaktivan pristup prema ovom slučaju, niti se potrudila, kako joj je i preporučeno, da stupi u neposredni kontakt sa građaninom L.Č., utvrdi sve činjenice, zaštiti svoj kredibilitet u javnosti ili sankcioniše odgovorne policijske službenike ako zaista nijesu postupili po zakonu.