PROVJERAVAJU SE NAVODI O POSTOJANJU TORTURE

PROVJERAVAJU SE NAVODI O POSTOJANJU TORTURE
22 Dec

PROVJERAVAJU SE NAVODI O POSTOJANJU TORTURE

Podgorica, 22. decembar 2020. godine - Novinarka portala “Standard” Željka Bojanić obratila se Savjetu za građansku kontrolu rada policije povodom navoda koje je objavio dnevna novina “Dan”. Precizirala je da je građanin S.V. putem pisma toj redakciji naveo da ga je Specijalni policijski tim oteo i gušio kesom i da je petrpio torturu policije.

Tekst je dostupan na ovom linku

Tim povodom, novinarka portala “Standard” Željka Bojanić Savjetu je postavila ova pitanja: (1) Da li je Savjetu dostavljena žalba ili prijava povodom ovih navoda a protiv pripadnika Specijalne jedinice policije? Da li ste sami pokrenuli postupak izviđanja povodom ovih navoda? (2) Da li Vam je poznato da li su  u policiji nadlećni za unutrašnju kontrolu sporovode  izviđaj povodom ovih prijava? Da li ste komunicirali sa njima povodom ovih navoda? (3) Da li su povodom toga saslušani neki od pripadnika Specijalne jedinice policije? i (4) Šta je utvrdio Savjet?

Predsjednik Zoran Čelebić, u ime Savjeta, portalu “Standard” je uputio ovaj odgovor: 

Savjet za građansku kontrolu rada policije je povodom navoda građanina S.V. formirao predmet po službenoj dužnosti i zatražio izjašnjenje postupajućih policijskih službenika.

Ovom tijelu građanin S.V. se nije neposredno obratio ali Savjet u konkretnom slučaju postupa po sopstvenoj inicijativi.

Imajući u vidu činjenicu da Crna Gora u cjelini ima izgrađen brz i efikasan odgovor provjera u odnosu na postojanje svakog policijskog zlostavljanja, Savjet vjeruje da će povodom iznijetog slučaja brzo reagovati ne samo unutrašnja kontrola policije već i starješine Specijalnog policijskog tima.

Savjet podsjeća javnost da su u pogledu rada i organizacionog ustrojstva Specijalne policije u protekle dvije i po godine preduzete ozbiljne i uspješne reforme, što potvrđuje i činjenica da do danas nije podnijeta nijedna pritužba na postupanje pripadnkka specijalne policije kao i da značajno unaprijeđena psihosocijalna podrška za službenike tog sektora Uprave policije.

Povodom navoda građanina S.V, Savjet će nakon sprovedenog postupka i razmotrene dokumentacije izdati odgovarajuću ocjenu o policijskom postupanju.