PROVJERA VIDEO NADZORA U CB PODGORICA

PROVJERA VIDEO NADZORA U CB PODGORICA
04 Dec

PROVJERA VIDEO NADZORA U CB PODGORICA

Podgorica, 4. decembar 2019. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije se, na osnovu obavještenja advokata Dalibora Tomovića, interesovao za funkcionisanje sistema video nadzora u prostoru Stanice za javni red i mir Centra bezbjednosti (CB) Podgorica. Obrađivač i izvjestilac po ovom predmetu je član Savjeta advokat Zoran Čelebić. 

                Savjet se interesovao (1) da li službenici Uprave policije odnosno Ministrastva unutrašnjih poslova (MUP) imaju pristup na nivou administratora (a ne samo klijenta) serveru video nadzora Službe za informacione tehnologije MUP Crne Gore, (2) ako nemaju pristup ni službenici Uprav epolicije niti MUP ko onda ima pristup bazi servera odnosnoko je administrator obzirom da se radi o savremenom BOSH sistemu video nadzora, (3) da li Uprava policije ili MUP Crne Gore ima tehničku dokumentaciju sistema video nadzora, (4) da li Uprava policije odnosno MUP ima ugovor o održavanju ovog sistema kojim se produžava licenca i njegovo korišćenje tj. održavanje i (5) da li su tačni navodi da sada ni jedna kamera ne pokriva odnosno ne snima tj. ne funkcionišu u prostoru Stanice za javni red i mir CB Podgorica. 

                Savjet je ocijenio da su odgovori na ova pitanja od suštinske važnosti za razmatranje efikasne borbe protiv zlostavljanja i blagovremenog utvrđivanja profesionalnog policijskog postupanja. 

                Savjet je uputio i preporuku MUP Crne Gore da sprovede nadzor nad funkcionisanjem sistema video nadzora u Stanici za javni red i mir CB Podgorica i o tome nas povratno informiše. 

                Savjetu je advokat Tomović priložio i dokaz stalnog sudskog vještaka za oblasti digitalnih dokaza.