PROVJERA SE POSTUPANJE POLICIJE PREMA GRAĐANINU SA SNIMKA

PROVJERA SE POSTUPANJE POLICIJE PREMA GRAĐANINU SA SNIMKA
25 Jun

PROVJERA SE POSTUPANJE POLICIJE PREMA GRAĐANINU SA SNIMKA

Podgorica, 25. jun 2020. godine - Savjet za građansku kontrlu rada policije na osnovu obavještenja urednika nezavisnog dnevnika “Vijesti” gospodina Srdana Kosovića pokrenuo je postupak primjene policijskih ovlašćenja. 

Gospodin Srdan Kosović dostavio je snimak na kojem je zabilježena komunikacija sa novinarom i kako dvojica službenika sprovode građanina nepoznatog identiteta. Kazao je da prethodno svjedočio neprofesionalnom postupanju prema njemu na način da su ga udarili više puta. Ponudio se da svjedoči o odnosu prema građaninu.

U okolnostima pojačanog, neprincipijelnog i neosnovanog pritiska na rad policije i građanskog nadzora policije, cijenimo važnim da se pokaže uspostavljena kultura odgovornosti u policijskoj organizaciji.

Savjet je zatražio identifikaciju svih sa snimka, kao i da se od građanina i policijskih službenika sa snimka uzmu izjave u odnosu na konkretni događaj i postupanje i da se pristupi odgovarajućim provjerama te o svemu pruži povratni izvještaj.

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica je u cilju potvrde kulture odgovornosti u policijskoj organizaciji naložio pokretanje provjera uz obavezno kontaktiranje g. Kosovića.

Snimak je dostupan ovdje.