PROTIV SAVJETA I NJEGOVOG PREDSJEDNIKA - VODI SE KAMPANJA DISKREDITACIJE

PROTIV SAVJETA I NJEGOVOG PREDSJEDNIKA - VODI SE KAMPANJA DISKREDITACIJE
25 Oct

PROTIV SAVJETA I NJEGOVOG PREDSJEDNIKA - VODI SE KAMPANJA DISKREDITACIJE

Podgorica, 25. oktobar 2016. godine - Savjet se, na izborni dan, 16. oktobra 2016. godine, nakon saopštenja nadležnih organa da je policija spriječila planirano terorističko djelovanje obratio javnosti da će postupati u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima na polju zaštite ljudskih prava i policijskog integriteta.

Redovna je aktivnost Savjeta da vrši posjete zadržanim i pritvorenim licima kako bi se pratilo i ocijenilo postupanje policije. To je rađeno i ranije, uključujući i politički eksponirane slučajeve. Posjetili smo sva lica uhapšena nakon policijske operacije “Orlov Let” i o tome je javno predstavljen izvještaj. Takođe, posjetili smo i sva zadržana lica tokom oktobarskih opozicionih protesta. Posjeta pritvorenim okrivljenim licima zbog planiranih terorističkih aktivnosti na izborni dan obavljena je na osnovu sudske dozvole, u skladu sa kućnim redom zatvora, međunarodnim standardima i uz potpuni nadzor obezbjeđenja. Savjet je, imajući u vidu i svoje iskustvo, konstatovao da je unaprijeđen kapacitet i postupanje policije u operacijama visokog rizika a posebno prema građanima koji se dovode u vezi sa izvršavanjem najtežih krivičnih djela. Prostora za dalje unapređenje svakako ima. Na to ukazuju individualne izjave pritvorenih lica.

Zato smo ih objavili u završnom dijelu izvještaja što su određene strukture ocijenile nepatriotskim i antidržavnim. Protiv Savjeta i njegovog predsjednika je vođena neprimjerena kampanja. Jedan od priloga možete pogledati ovdje - . Posebno pažnji preporučujemo da pogledate prilog od 3.57 njegovog trajanja.

S tim u vezi Savjet se obratio Specoijalnom državnom tužiocu:

VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO CRNE GORE

SPECIJALNI DRŽAVNI TUŽILAC

Gospodin Milivoje Katnić

Predmet: M O L B A

H I T N O

 

Uvaženi Specijalni državni tužioče,

Savjet za građansku kontrolu rada policije na osnovu odobrenja Višeg Suda i u skladu sa svojom zakonskom misijom obavio je posjetu licima kojima je istražni sudija odredio pritvor zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam.

Redovna je aktivnost Savjeta da vrši posjete zadržanim i pritvorenim licima kako bi se pratila i ocijenila primjena policijskih ovlašćenja. To je rađeno i u minuloj praksi, uključujući i politički eksponirane slučajeve. Podsjećam, Savjet je svojevremeno posjetio i sva lica uhapšena nakon policijske operacije “Orlov Let” i o tome je sačinjen, i javno predstavljen, metodološki istovjetan izvještaj.

Savjet je i ovom prilikom kreairao i predstavio, cijenimo, visokokvalitetan izvještaj o realizovanoj posjeti koji je elektronskim putem i službeno dostavljen predsjedniku Vlade, potpredsjedniku Vlade koji je i koordinator službi bezbjednosti, Ministru unutrašnjih poslova i Vrhovnom državnom tužiocu a potom i SVIM medijima u Crnoj Gori.

Posjeta pritvorenim okrivljenim licima obavljena je dana 21. oktobra 2016. godine i to razgovorom sa SVIM licima sa kojima su to omogućile zatvorske vlasti. Posjeta je realizovana u skladu sa kućnim redom ustanove ZIKS i uz potpuni nadzorom zatvorskog obezbjeđenja.

Cijenimo da su obavljena posjeta, i prateći izvještaj, u funkciji zaštite prava pritvorenih lica i privrženosti države Crne Gore zaštiti od mučenja i nečovječnih i ponižavajućih postupka. Izvještaj u cjelini je izuzetno povoljan i afirmativan za Policiju i državu u cjelini i konstatuje se stvarni napredak u krivičnopravnoj zaštiti, pristupu pravdi i poštovanju garancija iz oblasti ljudskih prava i sloboda. Ljudskopravaški izvještaj je, kao i raniji, koncipiran po standardima CPT-a.

Znam da ste u intenzivnim obavezama ali iskazujem interesovanje, kada Vam to prilike dozvole, da me neposredno primite ukoliko cijenite potrebnim da porazgovaramo o predmetnoj aktivnosti Savjeta i pratećem izvještaju posebno uzimajući u obzir da su se određeni mediji, konkretno TV “Pink”, bavili tim pitanjem na krajnje neosnovan ali i na način koji predstvalja školski primjer diskreditacije, pa se s tim u vezi pojavljuju i određene, svakako neprijatne, špekulacije.

U svojstvu predsjednika Savjeta i posebno kao lice koje je obavilo monitoring posjetu i pripremilo prateći izvještaj dostupan sam i stojim na punom raspolaganju u svakom mogućem smislu.

Moj kontakt telefon je: 067 612 125

S poštovanjem

P R E D S J E D N I K

mr Aleksandar Saša Zeković