PROGRAM “ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI”: PROFESIONALNA I SLOŽENA POLICIJSKA INTERVENCIJA U PODGORICI

 PROGRAM “ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI”:  PROFESIONALNA I SLOŽENA POLICIJSKA INTERVENCIJA U PODGORICI
20 Mar

PROGRAM “ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI”: PROFESIONALNA I SLOŽENA POLICIJSKA INTERVENCIJA U PODGORICI

Podgorica, 20 mart 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije, po sopstevnoj inicijativi i na osnovu obavještenja Centra bezbjednosti (CB) Podgorica, provjerio je postupanje službenika CB Podgorica odnosno službenika Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici koji su intervenisali po anoninoj prijavi dana 14. marta 2018. godine da je na određenoj adresi u Podgorici u toku nasilje u porodici odnosno da je u toku svađa i da navodno otac tuče maloljetnog sina.

Savjet je pažljivo razmotrio sve dostupne službene informacije i s tim u vezi obavio i dodatne konsultacije sa starješinama i službenicima CB Podgorica. 

Savjet konstatuje, što je posebno ohrabrujuće i za punu podršku, činjenicu da su policijski službenici efikasno i profesionalno postupili po anonimnoj prijavi i izašli na teren čime je pokazano potrebno razumijevanje i obzirnost ali i uvažene ranije preporuke specijalizovanih nevladinih organizacija (NVO) za zaštitu od nasilja u porodici u pogledu izbjegavanja postavljanja nepotrebnih pitanja, traženja podataka o onome ko prijavljuje i insistiranja da se treba doći u stanicu policije i podnijeti prijava.

Savjet konstatuje da su službenici CB Podgorica policijskom intervencijom, po anonimnoj prijavi, zaustavili nasilje u porodici u granicima policijskih ovlašćenja. Uspostavljena je kontrola nad datom situacijom, spriječeno dalje nasilničko ponašanje te uspostavljen red i mir. Policijski službenici su osigurali brzi dolazak na teren ekipe Hitne medicinske pomoći. Savjet konstatuje da je dječak, u pratnji službenika policije i Centra za socijalni rad odvezen u Dječiju bolnicu Kliničkog centra Crne Gore radi pružanja dalje medicinske pomoći. 

Savjet ocjenjuje da su policijski službenici CB Podgorica uspješno i profesionalno izvršili jednu složenu intervenciju koja je, između ostalog, podrazumijevala efikasno prepoznavanje, registrovanje i uvažavanje različitih okolnosti, uključujući i zdravstveno stanje dječaka, komunikaciju sa nadležnim Centrom za socijalni rad i lišenje slobode M.B. zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nasilje u porodici na štetu svog maloljetnog sina. 

Savjet i ovom prilkom pozive sve građane i građanke da prijavljuju nasilje u porodici i da kada god to ocijene potrebnim, zbog svoje zaštite, to učine i anonimno bilo kroz neposredno kontaktiranje policije, NVO ili putem putem nacionalne, besplatne, SOS linije za žrtve nasilja u porodici 080 111 111.