Program: “ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI” - Istanbulska konvencija: Izdata preporuka Vladi Crne Gore 

Program: “ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI” - Istanbulska konvencija: Izdata preporuka Vladi Crne Gore 
17 Jul

Program: “ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI” - Istanbulska konvencija: Izdata preporuka Vladi Crne Gore 

Podgorica, 17. jul 2018. godine -  Savjet za građansku kontrolu rada policije najsrdačnije je zahvalio ministru rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Kemalu Purišiću, na komunikaciji koja se vođena proteklih mjeseci a odnosila se na primjenu ratifikovane Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (tzv. Istanbulska konvencija). 

Savjet je ocijenio, i ta uvjerenja su zajednički konstatovana na nedavnoj prvoj sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore i Savjeta za građansku kontrolu rada policije, da svi relevantni subjekti i sve društvene strukture u Crnoj Gori mogu biti i te kako zadovoljni i ponosni na odnos i politiku Vlade Crne Gore kada je riječ o Istanbulskoj konvenciji, bilo da je riječ o stvorenoj, povoljnoj i afirmativnoj, društvenoj klimi bilo o njenoj primjeni u praksi. 

Imajući u vidu iskustva drugih zemalja, Savjet je konstatovao da je to značajna društvena i kohezivna vrijednost koju treba paziti i dalje razvijati jer je to i garancija da će se osigurati sigurna, kvalitetna i uspješna borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. 

Prepoznajući značajno i bogato iskustvo Vlade Crne Gore u saradnji sa nevladinom sektorom u kreiranju i primjeni javnih politika kao i profesionalno ali i lično opredjeljenje podrške resornog ministra prema participativnoj demokratiji (učešće građana i NVO) Savjet je uputio preporuku da se u Koordinacioni odbor za koordinaciju, sprovođenje, praćenje i procjenu politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Konvencijom Savjeta Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici uključi i predstavnica_k nevladinih organizacija specijalizovanih za zaštitu od nasilja u porodici.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je pozvao ministra da preduzme potrebne korake kako bi se koordinaciono tijelo uputpunilo sa predstavnicom_kom specijalizovanih NVO i s tim u vezi prema istima uputio odgovorajući javni poziv. 

Savjet je uvjeren da bi takvo rješenje podstaklo proces koordinacije u vezi za svim aktivnostima u vezi sa Konvencijom, nastavilo uspješnu saradnju Vlade i državnih organa sa civilnim društvom i doprinijelo daljoj otvorenosti Vlade Crne Gore i međunarodnom ugledu države Crne Gore. 

Sa preporukom upućenom ministru rada i socijalnog staranja Savjet je upoznao predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade i Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore. 

Odgovor ministra rada i socijalnog staranja u vezi sa dosadašnjom implementacijom Istanbulske konvencije dostupan je ovdje.