PROGRAM “ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI”

PROGRAM “ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI”
18 May

PROGRAM “ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI”

SLUŽBENICI OB ULCINJ NEPROFESIONALNO POSTUPALI POVODOM PRIJAVE GRAĐANKE L.M.

Podgorica, 18. maj 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije završio je rad na predmetu koji je formiran na osnovu obraćanja direktora Istraživačkog centra nevladine organizacije (NVO) “Mreža za afirmaciju nevladinog sektora” (MANS), Dejana Milovca, kojim je zatraženo pokretanje postupka kontrole primjene policijskih ovlašćenja. 

Direktor MANS-a Dejan Milovac je naveo da je ovu NVO, 7. februara 2018, elektronskim putem, kontaktirala građanka L.M. iz Ulcinja i upoznala sa slučajem koji je prijavila policiji a za koji tvrdi da policija nije postupila zakonito. Podnositeljka je u svom obraćanju navela da su je članovi porodice njenog bivšeg muža, nakon razvoda, nasilnim putem tj. upotrebom fizičke sile razdvojili od maloljetnog djeteta i pored činjenice da joj je Odlukom suda dodijeljeno starateljstvo. S tim u vezi, podnositeljka prijave je slučaj nasilnog oduzimanja djeteta i onemogućavanje vršenja roditeljskog prava pokušala prijaviti Upravi policije - Odjeljenju bezbjednosti (OB) Ulcinj ali je, kako se navodi, šef kriminalistike A.G. ovim povodom odbio sačiniti pisanu zabilješku o prijavljenom slučaju uz obećanje da će navode iz prijave „istražiti“ i povratno informisati. Iako je od tada proteklo kako stoji, šest mjeseci podnositeljki nije pruženo bilo kakvo obavještenje, niti je, kako je navela, bilo ko od prijavljenih  pozvan u policiju radi davanja iskaza u vezi sa predmetnim slučajem. Podnositeljka prijave je navela da sumnja na korupciju i povezanost policije i advokata u postupku sa članovima porodice njenog bivšeg supruga a NVO “MANS” u inicijativi upućenoj Savjetu navela je da obzirom na iznijete tvrdnje podnositeljke prijave nedopustivo da pripadnici policje, prevashodno A.G, uskrate i odbiju da pruže pomoć ženi i majci kojoj je dijete nasilno uzeto i koja trpi maltretiranje od bliskih rođaka njenog bivšeg supruga.

Savjet je predmetni slučaj uzeo u razmatranje i na istom radio u kolegijumu u sastavu advokat Zoran Čelebić i mr Aleksandar Saša Zeković. 

Savjet je o slučaju upoznao novouspostavljeni Operativni Tim Ministarstva unutrašnjih poslova za borbu protiv nasilja nad ženama uz konstataciju o neprihvatljivosti činjenice da Savjet čeka izjašnjenje Uprave policije duže od tri sedmice. Na samom sastanku Tima je najavljeno da će Savjet odgovor OB Ulcinj dobiti u najkraćem roku što je i realizovano.

Uprava policije je dostavila detaljan odgovor u kojem su hronološki naedene aktivnosti službenika OB Ulcinj i Osnovnog državnog tužioca u Ulcinju. Sa Odgovorom Uprave policije možete se upoznati ovdje. 

Predmetni odgovor Uprave policije Savjet je proslijedio podnosiocu pritužbe nevladinoj organizaciji “Mreža za afirmaciju nevladinog sektora” (MANS) radi izjašnjenja građanke.

U kontekstu ovog slučaja Savjet se interesovao kod nevladinih organizacija “Sigurna ženska kuća”, “Centar za ženska prava”, “SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica” i “SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić” da li u svom radu imaju slučajeve koji se odnose na postupanje OB Ulcinj kako bi, uz logističku i tehničku podršku MUP i UP, u Ulcinju organizovali “Konferenciju slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici” prvu te vrste u toj opštini.

Savjet je u vezi predmetnog slučaja obavio stručne i povjerljive konsultacije sa specijalizovanim NVO “SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić” i NVO “Centar za ženska prava” i od istih dobio niz odgovorajuće stručno mišljenje.
    
Savjet je intenzivno komunicirao sa NVO “MANS” kako bi se obezbijedila neposredna direktna komunikacija sa građankom L.M. Kako to nije bilo moguće Savjet je zatražio od službenika OB Ulcinj da direktno kontaktiraju građanku i prenesu molbu Savjeta da se ostvari direktan međusoban kontakt. Tako je Savjet dobio određeni telefonski kontakt koji, na kraju, ipak nije bio u funkciji.

Takođe, podnosilac pritužbe NVO “Mreža za afirmaciju nevladinog sektora” (MANS) Savjetu je dostavila obavještenje u kojem navodi da u kontekstu izjašnjenja građanke L.M. na odgovor Uprava policije povodom predmetnog slučaja, isti nije uspjela obezbjediti iz razloga što su svi kontakt telefoni imenovane građanke a koji su im poznati van funkcije. U obavještenju se navodi da obzirom na nastale okolnosti tj. nepostojanje mogućnosti za pribavljanje izjašnjenja građanke na dopis Uprave policije ovim povodom, a koje je Savjetu nephodno za vođenje postupka, ova NVO predlaže zaključenje rada na predmetu do eventualnog stvaranja mogućnosti ostvarenja kontakta sa građankom.

Savjet je odlučio da razmotri i ocijeni raspoložive policijske informacije uz spremnost da ponovo otvori slučaj ukoliko NVO “MANS” osigura redovan kontakt i saglasnost građanke L.M.
    
Savjet je stekao dojam da se u OB Ulcinj situacija razumjela i profesionalno tretirala više kao porodični konflikt a manje kao nasilje u porodici i partnersko nasilje S.Š. nad L.M, u koje je uključio i svoju užu porodicu i advokata.
    
Savjet je konstatovao da je u cjelini izostao proaktivan pristup policije i da je izostao standard dužne pažnje u procesuiranju, prevenciji i zaštiti. Savjet konstatuje da policijski službenici OB Ulcinj nisu koristili mogućnost predlaganja mjera koje su mogle biti preduzete u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici. Usmena upozorenja doprinijela su da se nasilje nad Murić nastavi i oteža situacija u kojoj se našla žrtva.
    
Pažljiva analiza preduzetih aktivnosti službenika OB Ulcinj ukazuje na složenost i ozbiljnost situacije u kojoj se nalazila građanka L.M. U tom kontekstu je trebalo blagovremeno prepoznati rodno zasnovano nasilje i diskriminaciju. Savjet je primijetio nedostatak razumijevanja konteksta, uzročne veze između nasilja u porodici i struktura moći iz kojih dolazi L.M. Upravo nerazumijevanje tih okolnosti uz krutu, formalnu, primjenu policijskih ovlašćenja, uz često i neprikriveno nepovjerenje prema žrtvi, dovelo je do daljih komplikacija i štete po majku i dijete, koji su ostali bez prava na jednaku zaštitu i na miran i bezbjedan porodični život. 

Imajući u vidu brojne registrovane i opisane incidente službenici OB Ulcinj su propustili da preduzmu odgovarajuće mjere i radnje kako bi se sa sigurnošću izvršila razumna procjena stvarnih rizika i zaštitio fizički i psihički integritet građanke L.M. Pitanje bezbjednosti građanke L.M, odnosno fizički i psihički integritet nje i njenog djeteta, ostali su zanemareni činjenjem nadležnog tužilaštva i policijskih službenika u odnosu na imovinska prava. 

Savjet je konstatovao da policijski službenici OB Ulcinj nisu zatražili izricanje, ni po jednoj prijavi građanke L.M, zaštitnih mjera u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici: Zabrana približavanja i zabrana uznemiravanja i uhođenja (član 22 i član 23), iako se radilo o nasilju od strane višestrukog povratnika nasilja i njegove porodice. Izostale su i ostale raspoložive zakonske mjere: Policijska naredba o udaljenju iz stana ili drugog prostora za stanovanje (čl 28) i traženje Izricanja zaštitne mjere – Udaljenje iz stana (čl 21) Zakona o zaštiti od  nasilja u porodici.
    
Na osnovu svega iznijetog Savjet je ocjenio da policijski službenici OB Ulcinj u konkretnom slučaju nijesu postupali profesionalno i u skladu sa standardima koji se odnose na zaštitu žrtava nasilja u porodici i pokazali su prilično nerazumijevanje ukupne problematike nasilja u porodici.
    
Zbog iznijetih konstatacija i ocjena Savjet je pozvao Ministra unutrašnjih poslova da naloži neodložno obrazovanje i dodatnu specijalizaciji službenika OB Ulcinj u vezi sa predmetnom materijom kroz planiranje i realizovanje odgovorajućih treninga i praktičnih tematskih obuka. Savjet je izrazio spremnost da podrži pripremu i isprati realizaciju istih.