PROCEDURA ZA NABAVKU BLINDIRANIH VOZILA TREBA BITI STROGA I KONTROLISANA

PROCEDURA ZA NABAVKU BLINDIRANIH VOZILA TREBA BITI STROGA I KONTROLISANA
23 Mar

PROCEDURA ZA NABAVKU BLINDIRANIH VOZILA TREBA BITI STROGA I KONTROLISANA

Podgorica, 23. mart 2020. godine - Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković razgovarao je za podgoričke “Dnevne novine” sa novinarkom Elhanom Hamzić o činjenici da značajan broj lica iz kriminalnog miljea posjeduje blindirane automobile.  

 

Razgovor je objavljen u izdanju “Dnevnih Novina” od ponedjeljka, 23. marta 2020. godine, na strani 12 i 13, u tekstu pod nazivom “Zeković: Zabraniti ili ograničiti blindirana vozila za fizčka lica”. Autorka teksta je novinarka Elhana Hamzić.

Izjavu predsjednika Savjeta  prenpsimo integralno:

 

                Savjet za građansku kontrolu rada policije na nedavnoj sjednici održanoj na Cetinju diksutovao je o bezbjednosti građana i radu kriminalističke policije. Po pozivu u radu sjednice su učestvovali pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Sektora kriminalističke policije Enes Baković i načelnik Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje Igor Popović. 

                Između ostalog, Savjet je jedinstveno podržao napor Uprave policije da se posjedovanje kriptovanog telefona prepozna kao krivično djelo ili da se uvede njihova obavezna evidencija zbog vjerovatnoće da se isti koriste i izvan kriminalnog miljea, poput diplomatske zajednice. Tom prilikom smo diskutovali i o posjedovanju blindiranih motornih vozila i zajednički je ocijenjeno potrebnim da se ne dozvoli njihova registracija za fizička lica.

                Svjesni smo da ova pitanja pokreću određene dileme sa aspekta zaštite prava pa je zato važno što prije započeti odgovarajući dijalog o mogućim rješenjima. 

                Zašto bi prosječan, običan, građanin posezao za vozilima visoke zaštite? U nekim zemljama zahtjevi za veći osjećaj sigurnosti su razumljivi ali naša zemlja je bezbjedna i građani uživaju u najvećoj sigurnosti. Ne bilježimo otmičarski kriminal, primjenu sile i nasilje na ulici, otimanje automobila.

                Na činjenicu da kriminalne strukture posjeduju blindirana vozila ne treba samo trenutno gledati kao na njihovu potrebu da u klanovskim obračunima budu bolje zaštićeni. Nije isključeno da se ta sredstva mogu koristiti jednog dana i protiv legitimnih policijskih operacija. Iskustva iz Evrope, konkretno Njemačke, govore da je policiji bilo teško pristupiti takvim vozilima i da je došlo i do povređivanja policijskih službenika.

                Mi u Savjetu cijenimo da treba pratiti ukupan društveni kontekst i podržati policiju, gdje je to god moguće, da u borbi protiv organizovanog kriminala bude efikasna, i uvjek u prednosti. Zato cijenimo da je generalno važno zabraniti ili striktno ograničiti nabavku ovih vozila za potrebe fizičkih lica. Procedure za nabavku blindiranih automobila moraju biti stroge i kontrolisane. Na to ne smijemo gledati kao na bilo koju drugu komercijalnu aktivnost već u proceduru odobravanja uvoza odnosno registrovanja takvog vozila trebaju biti uključeni organi unutrašnjih poslova. Znači, ako se ne ide na zabranu onda se mora ograničiti i kontrolisati uvoz, nabavka i registracija blindiranih automobila za privatne svrhe. Dosadašnja praksa govori da svako ko želi i ima novca, može i dobiti takvo vozilo. To se treba mijenjati kroz uvođenje različitih provjera, posebno bezbjednosnih i provjera porijekla novca.

 

mr Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije