PRITUŽBA: UPRAVA POLICIJA NE MOŽE BITI ANONIMNI IZVOR INFORMACIJA

PRITUŽBA: UPRAVA POLICIJA NE MOŽE BITI ANONIMNI IZVOR INFORMACIJA
24 Sep

PRITUŽBA: UPRAVA POLICIJA NE MOŽE BITI ANONIMNI IZVOR INFORMACIJA

Prevodilac sa Cetinja, M.J, preko aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, obratio se Savjetu za građansku kontrolu rada policije kako bi se na objektivan i stručan način provjerilo i utvrdilo da li je postupanje Uprave policije u skladu sa standardima a komunikacija sa javnošću zasnovana na profesionalizmu i zdravim osnovama.

Građanin je pojasnio  da je javni servis RTCG objavio 5. septembra 2021. godine u 9.35 sati da je neko pucao na policiju. Usljed pritiska javnosti kasnije je RTCG objavila audi snimak na kojem se doista čuju u pucnji ali koji ne potvrđuju da je došlo do pucanja u odnosu na policiju, znači na policijske službenike. Izvorna informacija RTCG je glasila “Kako je potvrđeno Televiziji Crne Gore, pucano je na policiju iz vatrenog oružja, ali bez posljedica” pojasnio je građanin.

“Kako se pritisak demokratske javnosti nastavio, generalni direktor RTCG gosp. Boris Raonić je javnosti priznao da je tu informaciju RTCG objavila zato što ju je dobila od Uprave policije. Te navode je i priznala Uprava policije, saopštavajući da su na usmeni zahtjev te medijske kuće saopštili te navode” objasnio je građanin.

“Televiziji Crne Gore potvrđeno da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u odnosu na policijske službenike, što je proizilazilo iz informacija kojim se u tom trenutku raspolagalo i objektivnih okolnosti koje su dovele i do izdavanja naredbi za zaštitu (u smislu adekvatnog zaklona) policijskih službenika nakon što su se začuli pucnji iz vatrenog oružja” saopštila je Uprava policije u priznanju da je ona dala tu informaciju RTCG.

Na interesovanje dnevne novine “Pobjeda” oglasio se i Savjet za građansku kontrolu rada policije čija su tri predstavnika bili neposredno uz kordon policije, negirajući upotrebu vatrenog oružja prema, u odnosu, na policiju.

Podnosilac pritužbe je podsjetio da dosta prati, kroz poslove prevođenja kojima se bavi, međunarodna medijska i institucionalna iskustva u sličnim situacijama i podjsetio na citat predsjednika SAD Džona Kenedija: “Nacija koja se boji da dozvoli svojim građanima da sude o istini i lažima na otvorenom tržištu je nacija koja se boji svojih građana”.

“Mislim da se u slučaju objave jedne vrste ovakve informacije u Crnoj Gori gubi suština jer se zaboravlja osnovna činjenica: informaciju o upotrebi oružja je saopštio zvanični državni organ. Uprava policije je to potvrdila i kroz sva dalja svoja reagovanja. Zato, postavljaju se bar tri osnovna pitanja: (1) Zašto se Uprava policije istog trenutka nije oglasila javnim saopštenjem ili na drugi prikladan način i sa svim medijima i javnosti Crne Gore podijelila tako važnu informaciju? (2) Zašto je, iako je usmeno saopštila RTCG na njen zahtjev ovu informaciju, Uprava policije tražila anonimnost izvora. Zar je prihvatljivo, dozvoljeno, opravdano da nadležni državni organ kada zvanično saopštava određene informacije na zahtjev određene medijske kuće bude anoniman i neidentifikovan? i (3) Da li je opravdano da zvanični državni organ proizvodi i širi, na bilo koji način, lažnu vijest” kazao je građanin M.J. sa Cetinja.

Građanin gospodin M.J. je pozvao Savjet da, zbog zaštite interesa građana Crne Gore i prevencije daljih sličnih događaja i nepotrebnog podizanja tenzija u ionako politički podijeljenom društvu, pruži potrebnu instrukciju Upravi policije kako da kvalitetnije, objektivnije i zdravije komunicira sa javnošću Crne Gore.

Savjet je pritužbu uzeo u rad i od direktora Uprave policije zatražio odgovore na ova pitanja: ko je u ime Uprave policije usmeno saopštio nacionalnom javnom servisu Radio i Televizija Crne Gore navedeni podatak, da li je Uprava policija naglasila prilikom usmenog razgovora da RTCG ne pominje izvor informacije i zašto Uprava policije nije tom prilikom, povodom tako važne informacije, pripremila i poslala posebno saopštenje prema svim medijima u Crnoj Gori