PRISUSTVO DIREKTORA POLICIJE POVORCI PONOSA ČINJENICA OD PROFESIONALNE, POLITIČKE I DRUŠTVENE VAŽNOSTI

 PRISUSTVO DIREKTORA POLICIJE POVORCI PONOSA   ČINJENICA OD PROFESIONALNE, POLITIČKE I DRUŠTVENE  VAŽNOSTI
18 Nov

PRISUSTVO DIREKTORA POLICIJE POVORCI PONOSA ČINJENICA OD PROFESIONALNE, POLITIČKE I DRUŠTVENE VAŽNOSTI

Podgorica, 18. novembar 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije od svog utemeljenja (2005) prati i podržava inkluziju i bezbjednost svih društvenih grupa. 

Savjet izražava zadovoljstvo činjenicom da je i ovogodišnja Povorka ponosa u Podgorici, u organizaciji NVO “Kvir Montenegro”, potekla bezbjedno i bez incidenata i tim povodom čestita organizatorima, direktoru Uprave policije, načelniku Centra bezbjednosti Podgorica i svim angažovanim službenicima.

Savjet ocjenjuje da je uspješna i bezbjedna Povorka, uz smanjenjeno prisustvo policije, proizvod ukupnih napora, prvenstveno policije i njene kontinuirane fokusiranosti na primjenu zakona kada je riječ o sigurnosti LGBT osoba u Crnoj Gori kao i unaprijeđenog krivičnopravnog progona onih koji ugrožavaju sigurnost LGBT zajednice.

Prepoznajući reformske napore ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, u pravcu izgradnje moderne Policije i jačanja njenog kredibiliteta u javnosti, Savjet posebno pozdravlja učešće direktora Uprave policije i njegovih saradnika u šetnji LGBT zajednice što je čin vrijedan pohvale i podrške. 

Prisustvo direktora Uprave policije na Povorci ponosa ne predstavlja samo otvorenu i iskrenu podršku LGBT zajednici u ostvarivanju njihovih ljudskih i građanskih prava, već i potpuni diskontinuitet sa ranijim lošim praksama, u kojima je Policija učestvovala, u diskreditaciji i kršenju ljudskih prava LGBT osoba. 

Prisustvo direktora Uprave policije, što je od društvene, profesionalne i političke važnosti, jeste poruka povjerenja, senzibiliteta i riješenosti Policije da unaprijedi bezbjednost LGBT osoba, mirnih okupljanja i društvenog života LGBT zajednice.

Prisustvo čelnika nacionalne i policije Glavnog grada na Povorci ponosa prepoznajemo i kao važan doprinos stvaranju tolerantnog i podsticajnog okruženja u samoj policijskoj organizaciji kako policijski službenici ne bi trpjeli negativne posljedice po osnovu dobrovoljno iskazane seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravlja i čestita na svim prepoznatim elementima i iskazuje punu podršku daljem radu. 

Zvanično saopštenje Uprave policije povodom održanog Prajda 2018 u Podgorici dostupno na ovom linku.