PRIMJENA ČLANA 16 INSTANBULSKE KONVENCIJE

PRIMJENA ČLANA 16 INSTANBULSKE KONVENCIJE
02 Apr

PRIMJENA ČLANA 16 INSTANBULSKE KONVENCIJE

Podgorica, 2. april 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije od svog osnivanja prati problematiku nasilja u porodici i nasilja nad  ženama i s tim u vezi posebno prati aktivnosti koje se u vezi sa implementacijom Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).

Kako kontinuirano sabira podatke, posebno od ratifikacije Konvencije (2013), o kretanju nasilja u porodici kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava a sklopu svog programa “Zaštita od nasilja u porodici” Savjet je zatražio da hitno i što detaljnije informišu o aktivnostima Vlade Crne Gore na implementaciji člana 16. ratifikovane Konvencije a koji podrazumijeva kreiranje i implementaciju programa preventivne intervencije i programa za rad sa učiniocima nasilja. 

Osim opisa aktivnosti Savjet je zatražio direktan i jasan odgovor da li su u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Vladi Crne Gore u cjelini preduzete neophodne zakonodavne ili druge mjere za osnivanje i podršku programa koji imaju za cilj da učinioci nasilja u porodici nauče i usvoje nenasilno ponašanje u međuljudskim odnosima u pogledu sprječavanja daljeg nasilja i izmjene obrazaca nasilnog ponašanja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dalo je detaljan odgovor u vezi sa ukupnim aktivnostima Ministarstva za ljudska i manjinska prava ali kako zahtjev Savjeta nije bio uopšten, već precizan i jasan, od ovog vladinog organa ponovo je zatraženo je da pruži preciznu informaciju o implementaciji člana 16. ratifikovane Konvencije a koji podrazumijeva kreiranje i implementaciju programa preventivne intervencije i programa za rad sa učiniocima nasilja jer o tome u prethodnom dopisu nema informacija. 

Kompletna komunikacija Savjeta za građansku kontrolu rada policije i Ministarstva za ljudska i manjinska prava u vezi sa implementacijom člana 16. Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) dostupan je ovdje