PRILIKOM INTERVENCIJE NA CETINJU OČIGLEDNO PREKORAČENA OVLAŠĆENJA

PRILIKOM INTERVENCIJE NA CETINJU OČIGLEDNO PREKORAČENA OVLAŠĆENJA
29 Jul

PRILIKOM INTERVENCIJE NA CETINJU OČIGLEDNO PREKORAČENA OVLAŠĆENJA

Podgorica/Cetinje, 29. jul 2021. godine -  Savjet za građansku kontrolu rada policije, na osnovu obraćanja više desetina građana Cetinja, upoznao se sa snimkom policijske intervencije u ugostiteljskom objektu “La Martina” na Cetinje a koji je dostupan na portalu “Cetinjski list” na ovom linku: https://www.cetinjskilist.com/index.php/drustvo/item/9849-roganovic-mene-su-udarali-video 

Savjet je formirao poseban predmet i od Uprave policije zatražio detaljniju informaciju o postupanju u navedenom ugostiteljskom objektu dana 28. jula 2021. godine.

Na osnovu ovlašćenja Savjeta i u ime Savjeta sa građaninom gospodinom Ivanom Roganovićem odmah je u kontakt stupila Aida Petrović, članica Savjeta koja je i zadužena ovim predmetom. 

Građanin gospodin Roganović je zatražio da se u postupku građanskog nadzora, i oglašavanjima tim povodom, navede njegov puni identitet.

Građanin Ivan Roganović je detaljno opisao postupanje policijskih službenika i građanskoj kontroli policije istakao da su od juna mjeseca do sada u njegovom ugostiteljskom objektu tri puta sprovedene racije. Građanin Roganović tvrdi da je politička pozadina policijskim intervencija u njegovom ugostiteljskom objektu.

Naglasio je, u razgovoru sa Savjetom, da su i ranije policijski službenici neprofesionalno postupali zbog čega je podnio pritužbu nakon druge racije. 

Savjet je razmotrio raspoloživu dostupnu dokumentaciju i upoznao se da je medicinska dokumentacija blagovremeno predata nadležnom državnom tužilaštvu. Građanin je Savjetu dostavio i video snimak događaja od 28. jula 2021. godine.

Savjet je upoznat da su se policijski službenici raspitivali kod osoblja ugostiteljskog objekta da li instaliran i da li je u funkciji video nadzor. Osoblje je odgovorilo da im nijesu poznate te informacije. Prema navodima građanina g. Roganovića čim su sami primijetili da je prostor pokriven sigurnosnim kamerama obustavili su dalje postupanje i otišli sa lica mjesta.

Građanin je odmah nakon odlaska policije iz njegovog ugostiteljskog objekta otišao u Stanicu policije na Cetinju kako bi podnio prigovor na postupanje policije. 

Savjet podsjeća da su policijski službenici obavezni da zaprime svaku pritužbu građana na postupanje policijskih službenika bez obzira iz koje organizacione jedinice dolaze službenici na koje se prigovor odnosi. Podrazumijeva se i poželjno je, kao što je u konkretnom slučaju građanin g. Roganović i učinio, da se primjedbe zbog neprofesionalnog postupanja policije sa odgovarajućim dokazima podnose najbližoj stanici policije. Nije prihvatljivo da se građani upućuju na neku drugu organizacionu jedinicu ili drugu sredinu. Pritužba građanina Roganovića je zaprimljena tek kada je pokazao video zapis. Prije toga je bio upućen da pritužbu podnese u CB Podgorica. 

Savjet je pažljivo pregledao snimak i analizirao postupanje svakog od policijskih službenika.

Na osnovu raspoložive dokumentacije Savjet je utvrdio da je u konkretnoj intervenciji došlo do očigledne prekomjerene upotrebe sile od strane policijskog službenika koji se nalazi iza leđa odnosno s desne strane građanina g. Roganovića. Njegovo neprofesionalno postupanje se registruje od 10 sekunde sve do 19 sekunde trajanja video zapisa. U daljem neprofesionanom postupanju policijskog službenika je zastavio njegov kolega što je takođe očigledno na snimku.

Savjet poziva direktora Uprave policije da do okončanja daljih postupaka privremeno udalji iz službe policijskog službenika koji je očigeldno prekoračio policijska ovlašćenja.

Snimak dostupan ovdje.