PRIKRIVENE GROBNICE IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA: DISKUSIJA U SKUPŠTINI CRNE GORE

PRIKRIVENE GROBNICE IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA:  DISKUSIJA U SKUPŠTINI CRNE GORE
08 Jun

PRIKRIVENE GROBNICE IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA: DISKUSIJA U SKUPŠTINI CRNE GORE

Podgorica, 8. jun 2020. godine - Poslanik u Skupštini Crne Gore gospodin Budimir Aleksić postavio je pitanje potpredsjedniku Vlade Crne Gore gospodinu Zoranu Pažinu o radu Višeg državnog tužilašta u Podgorici na predmetu prikrivene grobnice iz Drugog svjetskog rata u opštini Nikšić. 

Diskusija poslanika Aleksića i potpredsjendika Vlade Pažina počinje u 2.58.30. a završava se u  3.11.00. Snimak dostipan ovdje.

Poslanik Aleksić je ukazao na rad Savjeta za građansku kontrolu rada policije a posebno na prozivku Savjeta premu Institutu za javno zdravlje koje je odgovorno što se gotovo osam mjeseci nije ništa radilo na predmetu. O tome više ovdje

Poslanik Aleksić je direktno pitao kada će početi ekshumacija kostiju iz jame “Kotor”. 

Potpredsjednik Vlade gospodin Pažin je pružio odgovor koji mu je dostavilo Više državno tužilaštva a iz kojeg najavljuju nastavak aktivnosti. Potpredsjednik Vlade je istakao svoje čvrsto uvjerenje da je ljudsko dostojantsvo neprikosnoveno a posmatrni ostaci zaslužuju pijetet jer je to pitanje humanosti društva. “Sve ljudske duše zaslužuju mir a prema svim posmrtnim ostacima treba se odnositi sa potrebnim poštovanjem” istakao je potpredsjednik Vlade gospodin Pažin.

Savjet je zahvalio poslaniku u Skupštini Crne Gore na interesovanju za predmet prikrivene grobnice iz Drugog svjetskog rata na području opštine Nikšić, sa uvjerenjem da će njegovo pitanje podstaći nadležne na ozbiljniji i odgovorniji pristup.

Savjet je pozdravio istup potpredsjednika Vlade Crne Gore u Skupštini Crne Gore ocjenjujući da je to prvi istup crnogorskog državnog zvaničnika o ovoj temi, da on afirmiše humanistički pristup i da doprinosi objektivnom i razumnom suočavanju sa političkim pamćenjem.

Savjet intenzivno i posvećeno radi na ovom predmetu i jedino je državno tijelo koje zastupa i zagovara proces suočavanja s prošlošću kojem se treba pristupati objektivno, naučno moralno, bez selekcije i namjere da se vrši revizija prošlosti.