PRIJETNJE PREKO FACEBOOKA OZBILJNE I OBJEKTIVNE OSTVARLJIVE

PRIJETNJE PREKO FACEBOOKA OZBILJNE I OBJEKTIVNE OSTVARLJIVE
24 Jan

PRIJETNJE PREKO FACEBOOKA OZBILJNE I OBJEKTIVNE OSTVARLJIVE

Podgorica, 24. januar 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije najoštrije osuđuje prijetnje građanina M. R. iz Berana koje je putem društvene mreže “Facebook” uputio policijskom službeniku D.M, starješini u Centru bezbjednosti (CB) Nikšić. 

Građanin M.R. je svoj stranici napisao “Nikšićani, likvidirajte ovo pseto i njega i njegovu porodicu bez razmišljanja, neka mu posle pomogne Aco Đukanović”. 

Savjet iskazuje zabrinutost i zbog sadržaja dalje diskusije nakon ove objave jer se nastavilo neprimjereno i neprihvatljivo kvalifikovanje policijskog službenika pri čemu su neosnovano i bez argumentacije iznijeti i navodi koji se odnose na njegov ukupan profesionalni rad. U tim aktivnostima učešće su uzela i pojedina bezbjednosno interesantna lica. 

Savjet ukazuje na pozitivnu tekovinu crnogorske sudske prakse koja je naročito važna za zaštitu ljudskih prava svih građana Crne Gore - crnogorski sudovi prijetnje upućene i preko društvenih mreža uvažavaju kao ozbiljne i objektivno ostvarljive. 

Savjet je ispratio postupanje policijskih službenika CB Berane u konkretnom slučaju i ocijenio da se prema građaninu M.R. postupalo odgovorno i profesionalno. Građanin nije imao primjedbi na postupanje policije. Potvrdio je autentičnog svoje javne objave. Iskazao  je žaljenje uz spremnost da se i javno izvini policijskom službeniku D.M. Saopštio je da je nasjeo na pojedine komentare.

Savjet je informisan da je građanin M.R. zadržan u službene prostorije CB Berane i da će sjutra, subota 25.01.2020, biti doveden kod nadležnog državnog tužioca zbog krivičnog djela iz člana 168. stav 2 - ugrožavanje sigurnosti.

Savjet je neposredno kontaktirao i službenika policije D.M. koji je saopštio da se nelagodno i neprijatno osjeća zbog ove objave, posebno zato što se prijeti i njegovoj porodici. 

D.M. je komandir Stanice policije u CB Nikšić već sedam godina sa preko dvesedest godina iskustva u policijskim poslovima. Više je puta nagrađivan i pohvaljivan zbog profesinalnog i zakonitog rada. Roditelj je dvoje maloljetne djece.