PRIJEM U SKUPŠTINI CRNE GORE: IZLAGANJE PREDSJEDNIKA SAVJETA

PRIJEM U SKUPŠTINI CRNE GORE: IZLAGANJE PREDSJEDNIKA SAVJETA
02 Feb

PRIJEM U SKUPŠTINI CRNE GORE: IZLAGANJE PREDSJEDNIKA SAVJETA

Podgorica, 2. februar 2021. godine - Predsjednik Skupštine Crne Gore mr.sci Aleksa Bečić primio je danas u Skupštini Crne Gore predsjednika i članove Savjeta za građansku kontrolu rada policije advokata Zorana Čelebića, prof. dr Dražena Cerovića, dr Aleksandra Mugušu i doc. dr Branislava Radulovića.

Izlaganje predsjednika Savjeta, advokata Zorana Čelebića, prenosimo ovdje integralno:

 

Uvaženi predsjedniče Skupštine,

 

želim da Vas pozdravim u ime svih članova i da pozdravim činjenicu da se naš susret realizuje na početku mandata novog, četvrtog, po redu saziva Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Kroz ustrojstvo i naš ukupan rad postavili smo se tako da građanski nadzor policije predstavlja brz i pouzdan odgovor, zasnovan na poštovanju standarda i najbolje demokratske prakse, o svim policijskim intervencijama i aktivnostima koje crnogorska javnost problematizuje na bilo koji način.

Intencija građanske kontrole policije jeste blagovremeno identifikovati i spriječiti neprofesionalno policijsko postupanje i odvratiti policiju od prakse koja je kompromituje i krši ljudska prava.

Savjetu je naročito stalo da se produbi i intenzivira komunikacija sa Skupštinom Crne Gore u cjelini, i njenim radnim tijelima, zato što prepoznaje ne samo zakonodavnu odgovornost i moć, već i važnu političku i društvenu ulogu u praćenju javnih politika u oblasti zaštite ljudskih prava, bezbjednosti građana i servisnih aktivnosti policije.

Posebno nam je stalo da se kroz dalje unaprjeđenje zakonske regulative, posebno kroz donošenje novog Zakona o unutrašnjim poslovima, unaprijedi rad, postupanje i vidljivost građanskog nadzora policije.

Želim reći da smo u potpunosti zadovoljni rješenjima koja su u odnosu na Savjet za građansku kontrolu rada policije predstavljena u Nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima i da je posrijedi značajan partnerski iskorak izvršne vlasti.

Otvoreni smo za inicijative Vas lično i Vaših saradnika kako bi, čak i kroz zajedničke aktivnosti, podstakli društevni dijalog o policijskom integritetu i većem stepenu poštovanja ljudskih prava i sloboda.

 

Zoran Čelebić, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije