PREMA NASTAVNICI KOJA JE MIRNO ŚEĐELA NA TRGU PRIMIJENJENO SREDSTVO PRINUDE

PREMA NASTAVNICI KOJA JE MIRNO ŚEĐELA NA TRGU PRIMIJENJENO SREDSTVO PRINUDE
20 Sep

PREMA NASTAVNICI KOJA JE MIRNO ŚEĐELA NA TRGU PRIMIJENJENO SREDSTVO PRINUDE

Prosvjetna radnica iz Podgorice, gospođa T.M. (1967), preko aktivista Crnogorskog helsinškog odbora i Aleksandra Saše Zekovića, podnijela je pritužbu na postupanje policije Savjetu za građansku kontrolu rada policije. 

“Na Cetinju, 5. septembra 2021. godine, oko 5 sati i 45 minuta izjutra, bila sam sa sestrom na trgu, tačnije nas dvije smo śeđele u kafani “Napoli”. U jednom trenutku, iz čista mira, neočivano, nastao je pakao. "Pucnjava", kasnije smo saznali da su to bili zvuci ispaljenih suzavaca, gumenih metaka i šok bombi. Tog momenta, 20tak sekundi poslije udisanja suzavca i ne śećam se još čega, u glavi sam osjetila jaki bol, toliko je bio nepodnošljiv da sam imala utisak kao da mi se raspada mozak. Oko 14:30 sati, pod nesnosnim bolovima, otišla sam u jedinici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, odakle me upućuju i Dom zdravlja. Tamo sam dobila terapiju” navela je gospođa T.M., nastavnica engleskog jezika iz Podgorice i priložila dokumentaciju o tome.

Nakon povratka u Podgoricu, 08.09.2021, javila se u Urgentni centar zbog nesnosnih i konstantnim bolova. 

“Nakon pregleda interniste upućuju me specijalisti u neurološku ambulantu đe mi je data terapija i urađen hitni skener glave. Dalja terapija data putem patronažne službe, dokumentacija u prilogu” kazala je građanka u pritužbi.

“Još uvijek imam povremene ali svakodnevne glavobolje, kao i noćne trzavice, tj buđenje s jakim bolovima u glavi. U stresu sam, svakodnevno, reagujem na najmanji zvuk, pokret i imam "fiskove" u glavi” požalila se podnositeljka pritužbe.

“Smatram da svojim stajanjem na trgu, na bilo koji način, nijesam prekršila nijedan pozitivan propis Crne Gore niti pokazala nepristojno, nevaspitano i nehumano ponašanje prema bilo kome, posebno ne prema policijskim službenicima. Smatram da nije postojao osnov da se prema meni upotrijebi bilo koje sredstvo prinude” navela je gospođa T.M. 

“Policijski službenici su pristupili prekoračenju ovlašćenja, pokazali su neprofesionalan i odnos bez uvažavanja prema građanima koji su mirno stajali, u malim grupama, i međusobno razgovarali. Stajala sam sa sestrom i na bilo koji način nas dvije nijesmo remetile javni red i mir niti ometale policijske službenike niti nam je pružena prilika da dostojanstveno i bezbjedno napuštimo skup na kojem policija planira da djeluje iako su demonstranti mirni” zaključila je u pritužbi gospođa T.M.

Građanka gospođa T.M. je zatražila da se u postupku kontrole policije vodi pod inicijalima i kao i da se provjeri da li su policijski službenici kritičnog dana prema njoj postupali profesionalno, osnovano i zakonito i da li je njihovim postupanjem došlo do povrede njenih prava i ugrožavanja zdravlja.