PREDAVANJE O LOGORU MORINJ

PREDAVANJE O LOGORU MORINJ
09 Jul

PREDAVANJE O LOGORU MORINJ

Kotor, 8. jul 2018. godine - Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, inače jedan od istaknutijih zagovarača procesa suočavanja s prošlošću u Crnoj Gori, održao je predavanje, u organizaciji NVO “Građanska Alijansa” (www.gamn.org), grupi mladih iz Hrvatske i Crne Gore o logoru Morinj. 

Predavanje je održano u sklopu bivšeg vojnog prostora u kojem se i nalazio sabirni centar za prihvat ratnih zarobljenika u mjestu Morinj, opština Kotor.

Zeković je podsjetio na činjenice koje prate osnivanje i funkcionisanje logora, na istražne aktivnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, podizanje optužnice, presude Višeg Suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore te na postupke za naknadu nematerijalne štete bivšim logorašima i njihovim porodicama. 

Zeković je izneći niz činjenica u vezi sa (ne)blagovremenim postupanjem državnih organa iznio ukupnu ocjenu da je zvanična Crna Gora, u odnosu na druge zemlje u regionu, uradila  puno i pružila značajan doprinos da pravda bude zadovoljena. 

Savjet za građansku kontrolu rada policije jedino je državno tijelo u Crnoj Gori koje od osnivanja podržava proces suočavanja s prošlošću i napore civilnog društva s tim u vezi.