PRAVA POLICIJSKOG SLUŽBENIKA I.Z. NIJESU POVRIJEĐENA

PRAVA POLICIJSKOG SLUŽBENIKA I.Z. NIJESU POVRIJEĐENA
31 Jan

PRAVA POLICIJSKOG SLUŽBENIKA I.Z. NIJESU POVRIJEĐENA

Obaveza građanske kontrole policije jeste da blagovremeno identifikuje i spriječi neprofesionalno policijsko postupanje i odvratiti policiju od prakse koja je kompromituje i krši ljudska prava građana i policijskih službenika. 

Postupajući po inicijativi svog člana dr Vladmira Dobričanina Savjet se interesovao za odnos starješina i kolega prema policijskom službeniku I.Z. iz Bara, koji je radno angažovan u Sektoru granične policije, regionalni centar “Jug”. 

Određeni mediji iznijeli su niz podataka u vezi sa ovim službenikom navodeći da je šikaniran i suspendovan od strane svojih starješina. 

Savjet za građansku kontrolu rada policije je i neposredno kontaktirao policijskog službenika I.Z. povodom navoda da su mu povrijeđena prava.

Savjet je pokrenuo postupak i u kontaktu sa nadležnima u Upravi policije utvrdio ove činjenice:

Policijski službenik I.Z. se nalazio na korišćenju godišnjeg odmora, nije suspendovan niti se protiv njega vodi bilo kakav postupak. Pretpostavljene starješine su bez primjedbi na njegov profesionalni angažman. Danas se javio u službene prostorije i najavio svoje bolovanje pa se shodno tome tako i vodi u rasporedu. Starješine su mu saopštile da je potrebno njegovo angažovanje što će se i desiti kad prestanu razlozi njegovog bolovanja. 

Savjet ocjenjuje da će postupanje pretpostavljenih starješina prema I.Z. bilo kolegijalno, korektno, profesionalno i zakonito.

Savjet osuđuje medijske navode kojima se iznose neprovjerene i netačne informacije sa jasnom namjerom da se nanese šteta crnogorskoj policiji