POVODOM INFORMACIJE DA SE PUCALO NA POLICIJSKE SLUŽBENIKE

POVODOM INFORMACIJE DA SE PUCALO NA POLICIJSKE SLUŽBENIKE
23 Sep

POVODOM INFORMACIJE DA SE PUCALO NA POLICIJSKE SLUŽBENIKE

Podgorica, 21. septa,bar 2021. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije je pratio primjenu policijskih ovlašćenja i poštovanje ljudskih prava na demonstracijama na Cetinju koje su 5. septembra 2021. godine  održane zbog protivljenja politici negiranja i asimilacije.

Predsjednik i članovi Savjeta, advokat Zoran Čelebić, dr Aleksandar Mugoša i Aida Petrović, pratili su postupanje policijskih službenika na samom prilazu Cetinju, nadomak skretanja za Belveder.

Predsjednik i članovi Savjeta bili su prisutni na licu mjesta, neposredno uz policijski kordon, kada je došlo do upotrebe vatrenog oružja. 

Policijski službenici su se ponašali redovno i ništa drugačije nego prije što je došlo do šenlučenja. Ništa u njihovom profesionalnom ponašanju pojedinačno, međusobno ili prema nama nije ukazivalo da je došlo do dodatno vanrednih okolnosti ili ugrožavanja nečije sigurnosti. 

Nije nam poznato da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u odnosu na policijske službenike i niko od prisutnih službenih lica nam to nije stavio do znanja. Predsjednik i članovi Savjeta nijesu se na licu mjesta osjetili ugroženim.

Neposredno nakon šenlučenja, član Savjeta hirurg dr Aleksandar Mugoša je pozvan da pomogne učesnici demonstracija kojoj je pozlilo što je nesmetano učinio.

Nakon što su se okupljani građani povukli sa lokacije u pravcu grada, a policija omogućila nesmetani saobraćaj, predsjednik i članovi Savjeta su nastavili posmatračku i nadzornu misiju i u samom gradu, kroz posjetu zadržanim osobama u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje i razgovoru sa povrijeđenim građanima.