POMOĆI VISOKIM POLICIJSKIM FUNKCIONERIMA DA RAZUMIJU ULOGU JAVNOSTI

POMOĆI VISOKIM POLICIJSKIM FUNKCIONERIMA DA RAZUMIJU ULOGU JAVNOSTI
16 Nov

POMOĆI VISOKIM POLICIJSKIM FUNKCIONERIMA DA RAZUMIJU ULOGU JAVNOSTI

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković obratio se Savjetu za građansku kontrolu rada policije i ukazao da mu se obratio blizak rođak aktuelnog načelnika Centra bezbjednosti (CB) Podgorica i “opomenuo” ga zbog njegovog javnog rada.

Zeković je naglasio da je obraćanje g. D.J. iz Mojkovca, koji je aktivista i jedne od vladajućih partija i bliski rođak visokog policijskog funkcionera, doživio kao pritisak na njegov rad na polju ljudskih prava i zakonitog djelovanja institucija.

Građanin gospodin D.J. je Zekoviću uputio ove riječi: “Zekoviću koga ti to prozivaš? Kako tije nije sramota?”. Zeković je pitao: “Koga to prozivam?”. Gospodin D.J. je odgovorio “Lično mog brata. Nemoj to da radiš”. Na to ga je Zeković, povratno, pitao “Ili šta?”. Gospodin D.J. je odgovorio “Ja sam te opomenuo”. 

Zeković je kompletnu komunikaciju sa gospodinom D.J. dostavio u prilogu svog obraćanja. 

Zeković je pojasnio da je njegova odluka da komunicira pristojno sa svima i da se posebno trudi da vodi dijalog sa neistomišljenicima.

“Poenta nastupa g. Jokića je bila da me opomene zbog mojih javnih nastupa prema visokom policijskom funkcioneru gospodinu Goranu Jokiću, koji je načelnik CB Podgorica, koji je najznačajnija i po problematici rada ključna, noseća, organizaciona jedinica Uprave policije. Pojasnio je i da “njegove najbliže niko neće prozivati” naveo je Zeković u obraćanju građanskom nadzoru policije.

“U komunikaciji sam ukazao, a to je i poenta mog obraćanja Savjetu, da zvaničnici uključujući i visoke policijske funkcionere, treba da su podložni kritici i primjedbama demokratske javnosti i da svoje najbliže trebaju pripremiti na te okolnosti, u protivnom ne trebaju da prihvate imenovanja” kazao je Zeković.

“Moji javni nastupi su uvijek oprezni, konstruktivni, dobronamjeni i oslobođeni populizma ili političarenja. Cijenim da dobro poznajem standarde ljudskih prava, policijskog postupanja i policijske organizacije i da kroz svoje komentare, izjave i analize mogu pomoći javnosti da bolje razumije policijske poslove, policijsku kulturu i odgovornost i primjenu policijskih ovlašćenja u nekoj konkretnoj situaciji. Takvi su bili i moji nastupi u odnosu na načelnika CB Podgorica gospodina Gorana Jokića, kojeg lično ne poznajem, ali cijenim da imam pravo da analiziram, kao stručnjak u ovoj materiji, njegov profesionalni angažman posebno onda kada se on dovodi u pitanje tj. kosi sa građanskim angažmanima u npr. sportskim društvima” naveo je gospodin Zeković u obraćanju Savjetu.

“Sa gospodinom Brđaninom sam imao blizak odnos i profesionalnu i ličnu komunikaciju na dnevnoj osnovi tokom prethodnog menadžmenta Uprave policije i nosim isključivo pozitivno iskustvo. Imali smo gotovo iste poglede kada je riječ o standardima ljudskim prava i postupanja policije. Noseći se upravo time, odlučio sam da gospodina Jokića ne prijavim policiji (iako su me njegove poruke koje uputio uznemirile i zabrinule i kod mene izazvale osjećaj strahaveć sam ocijenio da je korisnije, i za policijsku organizaciju, kao i za moju (dalju) sigurnost, da javno pozovem direktora Uprave policije, upravo se vodeći pozitivnim iskustvom sa njim, da učini sve što je potrebno kako bi aktivisti ljudskih prava bili zaštićeni “opomena” i kako bi im osigurao život bez pritisaka te bezbjedno i povoljno okruženje koje omogućava rad na polju ljudskih prava” naveo je Zeković. 

“Taj iskaz sam objavio na društvenoj mreži Twitter, u prilogu je, a isti su nakon toga prenijeli i neki mediji. Gospodin D.J. me dalje više nije kontaktirao, kao ni nažalost Uprava policije, koju sam, podvlačim javno, upoznao sa “opomenom” pojasnio je Zeković.

Zeković je ocijenio važnim da se nešto preduzme kako bi se pomoglo porodicama visokih policijskih starješina da razumiju ulogu javnosti.

Zeković je zatražio i da Savjet utvrdi kada je načelnik CB Podgorica prestao biti i komesar za bezbjednost u dva sportska kluba “Budućnost”. 

 

“Po mojim saznanjima to je urađeno nakon moje javne profesionalne kritike, i obraćanja tim povodom direktoru Uprave policije, što znači da je ona bila na mjestu”. U prilogu je  dostavio pismo direktoru Upravu policije upućeno tim povodom 3.10.2021. godine, i naglasio da misli da je to vodeći razlog, uz slučaj nasilja u Baru, neposrednog kontkatiranja od strane brata načelnika CB Podgorica, g. D.J. O tome više dostupno ovdje kao i ovdje