POLICIJSKI SLUŽBENIK IZ BARA NANIO ŠTETU UGLEDU POLICIJSKE ORGANIZACIJE

POLICIJSKI SLUŽBENIK IZ BARA   NANIO ŠTETU UGLEDU POLICIJSKE ORGANIZACIJE
25 Jun

POLICIJSKI SLUŽBENIK IZ BARA NANIO ŠTETU UGLEDU POLICIJSKE ORGANIZACIJE

Savjet za građansku kontrolu rada policije zatražio je od Uprave policije da informiše o navodima u tekstu na portalu “CDM” u kojem je postavljeno pitanje da li je osoba sa snimka policijski službenik, da li koristi službeni pištolj i koje su mjere i radnje preduzete protiv njega. Tekst je dostupan na ovom linku: https://www.cdm.me/hronika/policajac-senluci-sluzbenim-pistoljem/ 

Na zahtjev Savjeta, vršilac dužnosti direktora Uprave policije je informisao da su službenici Centra bezbjednosti Bar, postupajući po informaciji objavljenoj u medijima, preduzeli mjere i aktivnosti i utvrdili da je D.J., policijski službenik, 19. juna 2021. godine, u kući svog srodnika ispalio četiri patrona iz startnog - gasnog pištolja marke „Bruni MOD 92" kalibra 9 mm, prilikom porodičnog veselja. 

Policija je 20. juna 2021. godine izvršila uviđaj na licu mjesta gdje je pronašla i izuzela čaure gasnog pištolja, a D. J. je isti predao radi izuzimanja, uz izdatu potvrdu o privremenom oduzimanju. 

O događaju obaviješten je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, koji se izjasnio da se u radnjama imenovanog policijskog službenika ne stiču elementi krivičnog djela. 

Daljim postupanjem policijskih službenika utvrdeno je da D.J. predmetni pištolj nije blagovremeno i propisno prijavio Područnoj jedinici za opšte i upravne poslove Bar, iz kog razloga će biti sankcionisan shodno Zakonu o oružju, a s tim u vezi,  protiv D. J. je podnijeta i prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz člana 13. Zakona o javnom redu i miru. 

U konačnici odgovora koji je v.d. direktora Uprave policije uputio Savjetu se navodi da će spisi predmeta povodom navedenog dagađaja biti dostavljeni Etičkom odboru u cilju stvaranja preduslova za vođenje disciplinskog postupka.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je ocjenio da je Uprava policija blagovremeno i efikasno reagovala u odnosu na kompromitujuće ponašanje policijskog službenika D.J. iz Bara.

Savjet je ocjenio da je policijski službenik D.J. svojim ponašanjem, iako van radnog vremena i van službe, nanio štetu ugledu policijske organizacije ali i pokazao da ne poštuje pozitivne propise države u čijoj je službi. Svaki policijski službenik bi trebao da bude primjer poštovanja pozitivnih propisa Crne Gore, posebno onih koji se odnose na oružje.