POLICIJAC PSOVAO GRAĐANKU KOJA JE NEGODOVALA ZBOG UPOTRIJEBLJENOG SUZAVCA

POLICIJAC PSOVAO GRAĐANKU KOJA JE NEGODOVALA ZBOG UPOTRIJEBLJENOG SUZAVCA
23 Sep

POLICIJAC PSOVAO GRAĐANKU KOJA JE NEGODOVALA ZBOG UPOTRIJEBLJENOG SUZAVCA

Građanka J.V. sa Cetinja, posredstvom aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, obratila se pritužbom Savjetu za građansku kontrolu rada policije povodom postupanja policijskih službenika u centru Cetinja. Građanka je posebno u pritužbi prepoznala odgovornost predsjednika i potpredsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, kao i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića zbog duševnog bola i psihičkog uznemiravanja njene porodice, posebno dvije kćerke. 

“Živim na Balšića pazaru. Tačno u 06:13 probudilo me krkljanje i gušenje đece u sobu, jer je policija bačila suzavac pod balkon koji se nalazi na prvom spratu. Ušla sam u sobu koja je bila ispunjena dimom od suzavca. NIjesam upućena niti pripremljena za ovakve situacije niti sam pripremljena sa đecom za ratna stanja. Uvela sam ih u kupatilo i sve smo se umile vodom. Pogriješila sam i tako napravila kontraefekat. Policija nije dan ranije pružila bilo kakvo javno obavještenje o mogućem dejstvu suzavcem niti instrukcije građanima kako da se ponašaju ukoliko dođe do njegove masovnije upotrebe. To je izostalo i mislim da to nije u redu. Javne službe postoje da bi pomogle građanima” kazala je gospođa J.V. u pritužbi.

“Koliko sam uspjela brojati sa balkona ispod je bačeno najmanje 40 patrona hemijskih sredstava. Naš život je bio nepodnošljiv” navela je građanka građanskom nadzoru policije.

“Ośetila sam ljudsku potrebu da izađem ispred na ulicu kako bih narodu pomogla, sa milijekom i sirćetom, jer su se gušili i padali po ulici i trgu. Meni su i dalje pred očima scene iz ratnih filmova” kazala je gospođa J.V.

“U Dečanskoj ulici, koja je perpendikularna Njegoševoj ulici stajao je kordon policije. Stojala sam sa bocom sirćeta u rukama, i obratila im se pitanjem "Đe će vam duša, od koga vi branite Cetinje i Cetinjski manastir danas". Kao odgovor na to pitanje, ispalili su suzavac u mom pravcu i pao je na dva metra od mene. To nijesam zaslužila. Dovoljno je bilo da narede da se udaljim” navela je u pritužbi građanka gospođa J.V.

“Opet nastaje agonija gušenja, baš sam se namučila da uđem u ulaz i dođem do stana.  Opet su đeca doživjela šok, gledaju svoju majku koja se bori za vazduh i povraća. U stanu i dalje jak miris od suzavca. Đeca mi se žale da ne mogu da dišu, peče ih nos, kijaju, kašlju…” kazala je J.V. Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Kad sam došla sebi opet sam izašla ispred zgrade da pomognem građanima. 

Policajac iz Dečanske ulice mi je rekao "Mrš, mater ti jebem. To me je jako potreslo jer mi je majka umrla prije deset godina i emotivna sam na to pitanje. Slikala sam policajca koji me je psovao. 

Savjet je pritužbu uzeo u rad i obratio se Upravi policije preporukom da se policijski  starješina policijskog službenika sa fotografije, preko građanskog nadzora, uz navođenje njegovog identiteta izvini građanki gospođi J.V.