POLICIJA JE POVRIJEDILA NI KRIVU NI DUŽNU

POLICIJA JE POVRIJEDILA NI KRIVU NI DUŽNU
10 Sep

POLICIJA JE POVRIJEDILA NI KRIVU NI DUŽNU

Gospođa Olga Popović (1971), trgovkinja iz Nikšića, obratila se, preko aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Navela je da se 5. septembra 2021. godine od 3 sata ujutru nalazila na Dvorskom trgu na Cetinju. 

 

“Neđe oko 5 sati tamo se okupio znatan broj ljudi. Pjevali smo himnu i patriotske pjesme” navela je građanka Popović u pritužbi i pojasnila situaciju oko navodnog skidanja uniformi na samom trgu:

“U jednom momentu nekolicima policajaca je odložila štitove i skinula šljemove. Aplaudirali smo im. Malo zatim većina policijskih službenika krenuli su da skidaju šljemove. Nastao je gromoglasan aplauz. Međutim, umjesto šljemova stavili su gas maske i začuo se prvi pucanj. Bačen je suzavac” ispričala je ona Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Nastao je metež. Zatim su uslijedili uzastopni plotuni. Ljudi su se dozivali, padali, podizali jedni druge. Paljba nije prestajala. Suzavci, šok i fleš bombe padale su na sve strane. 

“Nijesam mogla da vjerujem šta se dašava. Osjetila sam oštar bol u predjelu desne natkoljenice. U tom trenutku sam bježala sa trga. Ničim nijesam naudila policijskim službenicima niti bi to ikad uradila. Mi nijesmo teroristi, tu smo došli sa porodicama. Ja sam bila sa sinovima. U momentu kad sam osjetila bol bila sam u nevjerici da na nas goloruke pucaju naša braća, kumovi, komšije. Ne znam da li sam više plakala od suzavca,bola noge ili duše. Dakle, pucali su ljudima u leđa!” kazala je gospođa Popović.

Popović je pojasnila i povrede “Da,sigurna sam da je bio metak. U momentu kad sam došla do malo vazduha i odmakla se od mjesta događaja dohvatila sam rukom bolno mjesto. Metak se zalijepio za trenerku jer se na tom mjestu nalaze nekolike gumene linije. Pretpostavljam da se zbog toga zadržao na trenerci.Žao mi je što sam bacila. Tada nijesam bila u stanju da trezveno razmišljam jer sam bila izbezumljena, tražila sam svoju đecu, sinove od 20 i 26 godina. Sve pri tome mi je bilo “drugo”, navela je podnositeljka u pritužbi.

Ona je zatražila da se utvrdi zašto je policijski službenik pogodio kada “ništa loše nije učinila niti izgovorila policiji” kao i da provjeri postupanje policije prema njoj. Konačno tražila je da se u postupku kontrole policije navede pod punim imenom.

Savjet je VDT Crne Gore dostavio obavještenje sa opisom okolnosti i medicinskom dokumentacijom kako bi nadležno državno tužilaštvo provjerilo da li u radnjama policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore prema građanki Olgi Popović iz Nikšića ima bića bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti.

Savjet se interesovao da li je Uprava policije postupala prema građanki u smislu da li je intervencija prema gospođi Popović na bilo koji način bila nužna i opravdana odnosno da li se ista dovodi u vezu sa izvršenjem nekog prekršajnog ili krivičnog djela. Takođe, Savjet se interesovao da Uprava policije pojasni porijeklo povreda na desnoj natkoljenici kod gospođe Popović.