POLICIJA GAĐALA MIRNOG DEMONSTRANTA

POLICIJA GAĐALA MIRNOG DEMONSTRANTA
09 Sep

POLICIJA GAĐALA MIRNOG DEMONSTRANTA

Građanin Mirko Popović (1965) sa Cetinja obratio se Savjetu za građansku kontrolu rada policije primjedbom na postupanje policijskih službenik na glavnom gradskom trgu na Cetinju. On je 5. novembra 2021. godine bio učesnik mirnih demonstracija na Cetinju. 

“Razočaran sam postupanjem policije koja nije pravila razliku između nenasilnih od nasilnih demonstranata. Ispaljena je tolika količina hemijskih sredstava da čak ni danas, 9. septembra 2021. godine, ne možemo potpuno normalno disati. Prva dva dana koncentracija gasa je naročito bila izražena. Mislim da je važno da se utvrdi ko je odgovoran za takve odluke i zašto je upotreba hemijskih sredstava toliko nesrazmjerna” kazao je gospodin Popović u svojoj pritužbi. 

“Građani su imali lijep odnos prema policajcima. Nosili su im vodu, hranu, slatkiše, cvijeće, aplaudirali im, a na kraju se jedan zaista lijep međusobni odnos i uvažavanje završio tako loše. To će se odraziti na negativnu percepciju i nepovjerenje prema policiji. Ne mogu da prihvatim da je nekome ko donosi odluke u policiji to bio cilj?” istakao je Popović.

Podnosilac pritužbe je zatražio da se utvrdi zašto je ispaljena tolika količina suzavca i zašto je prema građanima korišćena gumena municija. 

Građanin gospodin Popović ukazao je i na postupanje prema njemu lično:

“Bio sam mirni učesnik demonstracija. Pogođen sam nekim hemijskim sredstvom, nijesam stručan da kažem koje vrste. Vjerujem da Vi to možete utvrditi. Ako je policija viđela da se udaljavamo sa trga, zašto se kretala za nama i ispaljivala na nas dodatne suzavce. Mi kada smo počeli da bježimo tj. da se razilazimo, više nijesmo bili prijetnja po javni red i mir pa je i dalja upotreba sile nepotrebna i neosnovana. Dok sam se udaljavao neki od policijskih službenika kojeg nijesam mogao da vidim, kako zbog gustog dima, tako i zbog činjenice da sam mu bio okrenut leđima, pogodio me suzavcem ili nekim drugim sredstvom u predjelu noge i ruke. Mislim da takvo postupanje nije bilo profesionalno i da svojim ukupnim ponašanjem nijesam uzrok takvom postupanju. Već nekoliko dana sam onemogućen da vodim redovan i uobičajen život, zbog zdravstvenih problema sa kojima se suočavam. U prilogu dostavljam fotografije povreda i medicinsku dokumentaciju” saopštio je u konačnici gospodin Popović koji je zatražio da u postupku građanske kontrole bude tretiran pod punim imenom.