POLICIJA DA DJELUJE DOSLJEDNO I ZAKONITO

POLICIJA DA DJELUJE DOSLJEDNO I ZAKONITO
10 Sep

POLICIJA DA DJELUJE DOSLJEDNO I ZAKONITO

Podgorica, 9. septembar 2020. godine -  Savjet za građansku kontrolu rada policije razmotrio je na redovnoj sjednici, u punom sazivu, primjenu policijskih ovlašćenja u odnosu na sva javna okupljanja koja su organizovana prije i nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. 

U radu sjednice kojom je predsjedavao Zoran Čelebić učestvovali su svi članovi Savjeta - prof. dr Dražen Cerović, mr Aleksandar Saša Zeković, doc.dr Branislav Radulović i dr Aleksandar Mugoša.  Sjednica je održana u Kontakt centru Savjeta. 

Konstatovano je da, do održavanja današnje sjednice, na postupanje službenika Uprave policije građanskom nadzoru policije nije upućena nijedna pritužba ili prigovor.

Na osnovu neposrednog praćenja postupanja policije na javnim okupljanjima u Cetinju i Podgorici, Savjet je ocijenio da je Uprava policije preduzela potrebne aktivnosti kako ne bi došlo do remećenja javnog reda i mira ili ugrožavanja integriteta i sigurnosti bilo kojeg pojedinca. Povodom tih događaja dio političkih adresa je u javnosti podigao tenzije. 

U odnosu na javna političko-vjerska okupljanja, prije izbora, u Podgorici, Beranama i Nikšiću, i drugim opštinama, kao i patriotska okupljanja, nakon parlamentarnih izbora u Cetinju i Podgorici, Savjet za građansku kontrolu rada policije je prepoznao nepreduzimanje svih potrebnih mjera i radnje kako bi se zaštitila bezbjednost i zdravlje stanovnika Crne Gore. 

U situaciji epidemije zarazne bolesti, organizatori svih javnih okupljanja sprovedenih mimo poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela su pokazali neodgovornost a Uprava policije priličnu toleranciju prema tome.

Policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić, 23. avgusta 2020. godine, su postupali preventivno i zakonito, uzimajući u obzir naredbe i mjere Ministarstva zdravlja. Takvo postupanje je izostalo u ostalim situacijama što ukazuje da primjena policijskih ovlašćenja nije bila dosljedna.

Savjet je ocijenio da bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, prije svega sa aspekta zdravstvene bezbjednosti građana, nikada nije bila složenija. Bezbjednosna kultura građana, u domenu zaštite sopstvenog i zdravlja drugih, nije odgovarajuća. To ugrožava bezbjednost ljekara i medicinskog osoblja što se u daljem odražava i na funkcionisanje zdravstvenog sistema i liječenje građana. 

Imajući u vidu interese nacije i zaštitu zdravlja kompletnog stanovništva, Savjet očekuje da Uprava policije, u pogledu potencijalnog nastavka masovnijih javnih okupljanja, bez obzira na njihov karakter, motiv i organizatora, osigura dosljednu primjenu policijskih ovlašćenja i svih važećih zdravstvenih propisa i iste spriječi.