POLICIJA BJESOMUČNO ISPALJIVALA SUZAVAC NA GRAĐANE

POLICIJA BJESOMUČNO ISPALJIVALA SUZAVAC NA GRAĐANE
28 Oct

POLICIJA BJESOMUČNO ISPALJIVALA SUZAVAC NA GRAĐANE

Građanka Stefana Vulević (1993) studentkinja sa Cetinja posredstvom aktivista Crnogorskog helsinškog odbora obratila se Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Ombudsmanu i Ministarstvu unutrašnjih poslova iznoseći primjedbe na postupanje policije 5. septembra 2021.godine.

"Nalazila sam se na Dvorskom trgu na Cetinju. Stajala sam mirno, bez bilo kakvog nasilja, kako bi iskazala svoj građanski protest zbog načina na koji se nameće rješenje za crkveno pitanje u Crnoj Gori: umjesto uvažavanja svih crkvenih zajednica, i osiguranja jednakih prava za Crnogorce isto kao i za Srbe, vlast u Crnoj Gori pruža podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi da asimilira Crnogorce i da primora sve one koji su vjernici da svoja prava zakonito mogu ostvariti jedino preko Srpske pravoslavne crkve. Moje građansko stajanje na dvorskom trgu imalo je namjeru da iskažem neslaganje sa tim konceptom aktuelne Vlade i SPC i to sam uradila na miran način, bez nasilja i bez mržnje prema bilo kome" kazala je studentkinja Vulević na početku svoje pritužbe. 

"Kada je nekoliko policajaca skinulo šljemove, a mi građani pomislili da neće učestvovati u sramnom činu napada na svoje građane, bez ikakvog upozorenja, šljemove su zamijenili gas maskama i počeli da bačaju suzavce na nas. Svojim ponašanjem na gradskom trgu, ponavljam isključivo građanskim stajanjem, nijesam zaslužila da me Uprava policije na takav način ponizi i obespravi i pokaže da sam u odnosu na interese SPC u Crnoj Gori toliko nevažna, nebitna" navela je građanka Vulević u pritužbi. 

"Da sam upozorena da će doći do policijske prinude, naravno da ne bih dozvolia da budem tako tretirana. Izbjegla bih poniženje i udaljila se lica mjesta. Uprava policija nije dala ni sekundu vremena građanima da shvate što se dešava i da se udalje sa trga, već je nastavila bjesomučno da ispaljuje suzavce na nas" navela je podnositeljka pritužbe. 

"Šokirana i uplakana sam lupala na vrata kafića “Dvor" koji se nalazi na Dvorskom trgu, kako bih našla utočište i zaštitu jer nijesam mogla ni da dišem, da gledam niti da hodam.

Gospođa (higijeničarka u tom ugostiteljksom objektu) mi je otvorila vrata, a za mnom je ušlo još nekoliko građana, uglavnom starijih osoba" navela je Vulević.

"U tom prostoru nijesam mogla da se zadržim jer sam shvatila da sam izgubila oca. Od količine dima nijesmo mogli da se vidimo i pratimo. Izašla sam opet na trg kako bi ga potražila, ali u tom trenutku je policija ispalila još suzavca. Jedna od patrona je pala među mojim nogama. Nije bilo razloga da me gađaju suzavcem jer ništa nijesam uradila protivzakonito prema policajcima, nijesam izazvala nerede, primjereno sam se ponašala. Tu sam bila samo kako bih tražila svog oca. Sa drugim građanima sklonila sam se u ulaz jedne od obližnjih zgrada. Bila sam uznemirena i nijesam mogla prestati da plačem" zaključila je svoje primjedbe građanka Stefana Vulević. 

Podnositeljka pritužbe je dodala da je istog dana pored nje bio i mladić kojeg su policajci ranili gumenim mecima, rane je imao po čitavim leđima. 

Građanka gospođica Vulević je navela da se "ni nakon tri dana na Cetinju se nije moglo disati od količine suzavca bačenog na građane koji su pokušali mirnim okupljanjem da iskažu, na demokartski način, svoje neslaganje sa politikom Vlade i SPC prema građanima koji se nacionalno, etnički i vjerski izjašnjavaju kao pravoslavni Crnogorci".

Građanka je zatražila da se u postupku kontrole postupanja policije i povrede prava vodi pod punim imenom.

Savjet je pritužbu uzeo u rad i istom u svojstvu obrađivačice i izvjestiteljke zadužio članicu Savjeta dr Milenu Popović Samardžić.

Savjet je od direktora Uprave policije zatražio da se izjasni na primjedbe gospođice Vulević kao i precizira da li je bilo neophodno i osnovano da policijski službenici postupaju konkretno prema njoj, te da dostavi informaciju da li se ista dovodi sa izvršenjem bilo kojeg prekršaja ili krivičnog djela u odnosu na događanja na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine.