POLICIJA ĆE UVJEK PODRŽAVATI SVAKO ZAKONITO POSTUPANJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA A STROGO KAŽNJAVATI SVAKU ZLOUPOTREBU OVLAŠĆENJA, PRAVA I PROFESIONALNE MOĆI

POLICIJA ĆE UVJEK PODRŽAVATI SVAKO ZAKONITO POSTUPANJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA A STROGO KAŽNJAVATI SVAKU ZLOUPOTREBU OVLAŠĆENJA, PRAVA I PROFESIONALNE MOĆI
04 Oct

POLICIJA ĆE UVJEK PODRŽAVATI SVAKO ZAKONITO POSTUPANJE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA A STROGO KAŽNJAVATI SVAKU ZLOUPOTREBU OVLAŠĆENJA, PRAVA I PROFESIONALNE MOĆI

Cetinje, 2. oktobar 2019. godine - Na Cetinju je svečanom akademijom obilježen Dan unutrašnjih poslova Crne Gore na kojoj su govorili direktor Uprave policije dr Veselin Veljović i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. 

Direktor Uprave policije, dr Veselin Veljović, održao je jezgrovit govor sa jasnim porukama u kojem  je više puta istakao važnost profesionalnog i zakonitog djelovanja policijskih službenika. Za građansku kontrolu rada policije od izuzetne je važnosti što su pitanja policijskog integriteta i zakonitog postupanja prepoznata u govoru starješine crnogorske policije povodom obilježavanja Dana unutrašnjih poslova. 

Savjet u kontinuitetu ukazuje na preporuke CPT da čelnici Uprave policije i MUP Crne Gore šalju snažne poruke da je zlostavljanje pritvorenih lica nezakonito, neprofesionalno i da će biti podložno odgovarajućim sankcijama.

Upravo iz tih ralzoga, ovdje integralno prenosimo govor dr Veselina Veljovića, direktora Uprave policije Crne Gore, na svečanosti povodom Dana unutrašnjih poslova:

G  O  V  O  R
direktora Uprave policije dr Veselina Veljovića
povodom Dana unutrašnjih poslova

Cetinje, 02.10.2019. godine

Godina uspjeha i predanog rada, godina iza nas, čini nas zadovoljnim jer smo opravdali povjerenje građana i očekivanje međunarodnih partnera i obezbijedili stabilan bezbjednosni ambijent, očuvali mir i ustavni poredak Države.

Poštovanje ljudskih prava i sloboda i očuvanje prava na integritet svakog pojedinca su imperativ kojim se rukovodi svaki službenik crnogorske policije.  

Bezbjednost zajednice u kojoj živimo je kategorija o kojoj treba svi da vodimo računa, a najbolji partner policiji u ovoj misiji su građani. 

Jačajmo povjerenje zajedničkim radom i rezultatima protiv svih devijantnih pojava koje opterećuju naše društvo! 

Poštovane dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim na svečanosti povodom obilježavanja 02. oktobra, Dana unutrašnjih poslova, praznika  pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije. 

Praznik nas okupi svake godine i podsjeti da bezbjednost nema alternativu, da se njeni rizici i izazovi transformišu i opomene na dodatnu budnost. 

Izazove prepoznajemo, pratimo i prilagođavamo organizacionu strukturu i djelovanje policije. 

Tako smo nedavno usvojenim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije definisali nove organizacione jedinice, kako bismo ojačali borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, finansijskog kriminaliteta, pranja novca i drugih teških krivičnih djela. 

Nova  policijska struktura imala je značajnu ulogu u postizanju mjerljivih rezultata na nacionalnom i međunarodnom planu, od kojih ću spomenuti hapšenja vođa organizovanih kriminalnih grupa i njihovih članova. Poručio sam da će se to desiti u mom obraćanju vama prije tačno godinu dana. 

Policija se ovdje neće zaustaviti! 

Odgovor prema ovim kriminalnim strukturama biće još snažniji i  efikasniji. Na tom putu nas neće ništa obeshrabriti. 

Kriminalci ne zaslužuju samilost, ne zaslužuju da budu dio  slobodnog društva i sistem ih mora najoštrije kazniti, a povratnike u vršenju krivičnih djela posebno sakcionisati. 

Vjerujem da izlazimo iz zone kada smo kao društvo odgovorno konstatovali da imamo problem sa organizovanim kriminalom.

Danas imamo uspostavljen zakonodavano instuticionalan okvir i konkretne rezultate u izazovima koje nosi organizovani kriminal, a koje i naši partneri prepoznaju.

Dakle, organizovani kriminal postoji svuda na planeti, ali sa jasnom odlučnošću, hrabrošću i posveščenošću u nacionalnim institucionalnim odgovorima, gdje u sadejstvu sa ostalim organima i institucijama, policija ima posebno mjesto, ulogu i odgovornost.

Svjesni smo obaveza i očekivanja naših građana ali i evropskih partnera u integracionom procesu. 

Težište naših aktivnosti u narednoj fazi bezbjednosnih prioriteta policije i ostalih državnih organa i šire društvene zajednice mora biti na odlučnijoj borbi protiv korupcije, finasijskih istraga i pranja novca  i hibridnih prijetnji, na svim nivoima, bez izuzetaka i nedodirljivih pojedinaca.

Svjesni smo činjenice gdje smo na putu razvoja bili prije 12 mjeseci, ozbiljnih problema i poteškoća sa kojima smo se suočili kao i ostvarenih rezultata. Našom jasnom vizijom i progresom  postajemo odgovoran saveznik naših evropskih i međunarodnih partnera sa osjećajem povjerenja i zajedništva.  

Događaji opominju društvo pa se postavlja pitanje da li svi u lancu  odgovornosti imamo manjkavosti. Učinimo napor i mijenjajmo roditeljski pristup vaspitanju, jačajmo ulogu i kapacitete edukativnih ustanova, svih koji u svom djelovanju daju doprinos kvalitetnom sazrijevanju, da nam život bude ispunjen vrijednostima dostojnim 21. vijeka.

U našem profesionalnom rječniku ne smije da postoji termin nemoguće i na tome ćemo istrajavati. 

Zajednički efikasno djelujemo, kako u suzbijanju kriminalnih radnji tako i urušavanja finansijske moći kriminalnih struktura. Cilj nam je oduzimanje imovine koju su kriminalci nelegalno stekli i koristili za dalje bavljenje nezakonitim radnjama. To je zahtjevna misija od koje nećemo odustati.

Od brojnih uspjeha i rezultata izdvojiću da je procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu u posljednjih godinu dana veoma visok i iznosi oko 76%. Izvršeno je 15 ubistava a rasvijetljeno 14 od kojih tri iz prethodnog perioda. 

Ostvareni rezultati pokazuju da je svakog dana  procesuirano po jedno lice za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije i  da je prosječno pokretana po jedna finansijska istraga ukazuje koliko je policija posvećeno i predano radila u saradnji sa tužilaštvom.

Formiranjem Odsjeka za suzbijanje trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija i Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, intenzivirane su proaktivne istrage, čemu svjedoče aktivnosti koje se sprovode u više predmeta. 

Naši anderkaver agenti dali su, svojom stručnišću i angažovanjem, veliki doprinos u realizaciji 18 međunarodnih operativnih predmeta koji se realizuju u saradnji sa policijama Zapadne Evrope i regiona. 

Službenici Uprave policije vrše provjere poslovanja više od 1.000 privrednih subjekata, a izvršeno je i oko 70 zajedničkih kontrola sa Poreskom upravom, Upravom carina i Upravom za inspekcijske poslove. 

Zaplijenjeno je oko tri tone opojnih droga. 

Naša policija je realizovala oko 1.100 zajedničkih graničnih patrola sa policijama Albanije, Kosova, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što potvrđuje kvalitetni regionalni odgovor na izazove sa kojima se susrijeću policije naših zemalja. 

Crnogorska policija je, u cilju ostvarivanja efikasnije međunarodne policijske saradnje, i ove turističke sezone ugostila policijske službenike iz Italije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i po prvi put kolege iz Rumunije. Službenici Uprave policije su, po principu reciprociteta, bili radno angažovani u Hrvatskoj tokom turističke sezone. Raduje nas činjenica da već u ovom trenutku postoji interesovanje drugih zemalja da učestvuju u ovom višegodišnjem, regionalno prepoznatom projektu.

U vremenima koja su izazov za cijeli region, kada kriminal ne poznaje granice, pokazali smo i da policije regiona, Evrope i svijeta ne priznaju granice saradnje i zajednički smo postigli mnogo na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala. Interpol, Europol, SELEC Centar i druge međunarodne bezbjednosne organizacije čiji je Crna Gora uvaženi član su pouzdani partner našoj policiji.  

Preuzimanjem predsjedavanja SEPCA-om u decembru ove godine crnogorska policija preuzeće lidersku ulogu u snaženju policijske saradnje u Jugoistočnoj Evropi. 

Koristim priliku da potvrdim uspješnost crnogorske policije u realizaciji aktuelnih projekata i izrazim zahvalnost diplomatskim predstavništvima i međunarodnim organizacijama u Crnoj Gori za profesionalnu saradnju i doprinos u jačanju ukupnih kapaciteta naše policije. Uvjeren sam da ćemo nastaviti kvalitetnu komunikaciju, kroz realizaciju konkretnih zajedničkih aktivnosti.

Pored jačanja međunarodnih kontakata, za uspješnu borbu protiv savremenih bezbjednosnih izazova jednako je važno dalje snaženje kvalitetne međuinstitucionalne saradnje sa Specijalnim državnim tužilaštvom, Vrhovnim državnim tužilaštvom, Agencijom za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvom odbrane i ostalim subjektima iz bezbjednosnog sektora na nacionalnom nivou.

Policija ima dobru i konstruktivnu saradnju i sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije, skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu i Odjeljenjem za unutrašnju kontrolu policije.

Želim da  policijskim službenicima odam priznanje za sve što su uradili kako bi ambijent u kojem živimo i stvaramo bio što bezbjedniji. Vaše zalaganje i uspjesi nisu ostali nezapaženi i moramo ih još više vrjednovati jer smo itekako svjesni da je policijski posao težak, složen i odgovoran i da ste mu posvećeni ne samo u toku radnog vremena već da je to vaš stil života. 

Ideja vodilja, u svakom trenutku, za vas je bezbjednost građana i  države.  

Veliki doprinos u postizanju mjerljivih rezultata dale su sve organizacione jedinice policije i koristim priliku da im se zahvalim i iskažem poštovanje.  

Uprava policije preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti na zaštiti integriteta  policijskih službenika u radu i djelovanju, svjesna da policijski posao podrazumijeva rizike, donošenje ne tako lakih odluka i složenost obavljanja zadataka u svim uslovima.

Policija će uvijek podržavati svako zakonito postupanje policijskih službenika i strogo kažnjavati svaku zloupotrebu ovlašćenja, prava i profesionalne moći. 

U rješavanju pitanja od važnosti za rad, djelovanje i život policijskih službenika imamo snažnu podršku Vlade i premijera, kojima se zahvaljujem na razumijevanju i konstruktivnoj saradnji.

U ovoj misiji policiji je važan partner i Sindikat Uprave policije koji je svojim aktivnostima doprinio da veliki broj policijskih službenika riješi stambena i druga socijalno – ekonomska pitanja. 

Smatram da ima prostora da prezentovanje policijskih rezultata u medijima bude još kvalitetnije i policija je spremna da sa medijima i dalje jača saradnju u cilju pravovremenog i istinitog informisanja građana. Očekujemo da nam mediji budu partneri u budućim projektima usmjerenim na prevenciju devijantnog ponašanja i delikata i edukaciju prvenstveno djece i mladih. 

Policija ostaje otvorena za sve inicijative, ne samo medija već i civilnog sektora i akademske zajednice, u kojima možemo zajedno učestvovati a koje mogu da doprinesu dobrobiti građana i društva. 

 

Dame i gospodo,

Dan unutrašnjih poslova, 02. oktobar, je prilika da se prisjetimo ne tako davnih i ne tako lakih vremena kad je policija odigrala ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti naše države. Najveća zahvalnost za sve što je policija učinila, nama predstavlja mir i skladan suživot svih nacionalnosti i vjerskih zajednica kojima je Crna Gora dom. 

Od obnove nezavisnosti Crne Gore pa do danas, crnogorska policija izrasta u modernu policijsku organizaciju, sa jasno definisanim ciljevima u borbi protiv kriminala. Nju čine odgovorni policijski službenici koji  rade u odbrani interesa  građana i države. 

Želim da svaki građanin zna da je policija tu za njega, da nema nedodirljivih i da su nam naša djeca i njihova budućnost najvažnija. Zato je neophodno, da svi zajedno kao društvo, radimo na stvaranju što boljeg ambijenta za njihovo zdravo i sigurno odrastanje i da ih učimo usvajanju zdravih navika i stavova, kako bi sjutra donosili ispravne odluke. 

Radujemo se svakoj odluci mladih da se školuju za policijskog službenika ili službenicu sa spoznajom da će sjutra talentovani mladi ljudi dati novu i svježu dimenziju policijskom radu u obavljanju ovog plemenitog i časnog poziva. Veliki doprinos u stasavanju novih generacija u policiji daje Policijska akademija, sa svojim stručnim osobljem i kvalitetnim programom.  

Mladi ljudi u policiji imaju moju i podršku menadžmenta u zakonitom djelovanju i sprovođenju inicijativa koje mogu unaprijediti naš rad, a zauzvrat od njih očekujem predanost, lojalnost službi i državi. Za napredovanje u službi ne postoje prečice, već se do profesionalnog uspjeha može stići samo zalaganjem, mukotrpnim radom i velikim odricanjem.

Policijske službenice, čiji radni rezultati doprinose sveukupnom uspjehu policije, imaju podršku menadžmenta u radu i napredovanju u službi.

Koristim priliku da izrazim zahvalnost i kolegama koji su se nedavno penzionisali ili odlaze u penziju narednih mjeseci jer smo od njih, na početku naših profesionalnih karijera, učili ne samo o poslu nego i o životu.

Poštovani policijski službenici, znajte da ste izabrali častan životni poziv!

Dok koračamo stopama Gvardije i Perjanika, ponosni na njihovu slavnu prošlost, budimo svjesni da stojeći čvrsto na temeljima slavne istorije naša vizija mora biti okrenuta budućnosti. Budimo ponosni jer smo u službi građana, borci protiv svih pošati ovog vremena i zaštitinici naše Crne Gore. Biti i ostati častan, odgovoran i pravedan – to je naš zalog generacijama koje dolaze. 

Dajmo im razloge da sjutra budu ponosni na nas!

Svim pripadnicima obavještajno bezbjednosne zajednice čestitam praznik sa željama za nove uspjehe, ličnu i porodičnu sreću.

dr Veselin Veljović