POLICAJAC VIŠE PUTA CILJANO GAĐA ŠOK BOMBOM GRAĐANINA VUKOVIĆA

POLICAJAC VIŠE PUTA CILJANO GAĐA ŠOK BOMBOM GRAĐANINA VUKOVIĆA
10 Sep

POLICAJAC VIŠE PUTA CILJANO GAĐA ŠOK BOMBOM GRAĐANINA VUKOVIĆA

Građanin gospodin Stefan Vuković (1997), automehaničar iz Nikšića, posredstvom Aleksandra Saše Zekovića i aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, obratio se Savjetu za građansku kontrolu rada policije, unutrašnjoj kontroli policije i ombudsmanu pritužbom zbog postupanja policijskog službenika koji ga je namjerno više puta ciljano gađao šok bombom. 

“Dana 5.09.2021. godine nalazio sam se na Balšića pazaru na Cetinju. U lokalu “Lipa” smo pili kafu. Tada, kad smo došli, tu nije bilo policije. Ona se pojavljuje tek nakon sat vremena. Kako se narod povlačio od glavnog gradskog trga tako su policajci išli za narodom pa su se tako pojavili i na tom mjestu” započeo je svoje obraćanje Savjetu građanin Vuković.

“Stao sam ispred kordona i pitao ih “Čime smo zaslužili da bačite suzavac na nas”. Rekao sam još i ovo “Hvala ljudi” i počeo sam da aplaudiram. Aplauzom me podržalo još prisutnih građana. Niko od njih ništa loše, ništa nezakonito, ništa neprijateljsko nije učinio prema policiji. To potvrđuju svi snimci” kazao je Vuković.

“Policijac me je gađao šok bombom na način što je istu direktno bacio ispred mojih nogu. Pritrčala je onda moja majka i zagrlila me s leđa sa namjerom da me zaštiti i skloni odatle, što se vidi na snimku. Tada sam opet pitao “Jesmo li ovo zaslužili” i “Hoćete li opet da me gađate sada kada sam sa majkom”. Pojavio se, meni nepoznati, mladić, takođe stao ispred njih, raširio ruke, i ponovio moje riječi “Hvala ljudi”. Naglašavam da u rukama taj mladić nije ništa imao, što pokazuje i snimak. Isti policajac, siguran sam potpuno da je to je bio isti, vadi osigurač i bača mi drugu bombu pod noge, kao što se vidi na snimku. Poslije toga padamo i ja i moja majka. Sjećam se da je prišla neka đevojka i kazala mi da bježim. Ustajem i dolazim do prednjeg desnog kraja motornog vozila zelene boje. Ponovo sam rekao “Gađite još ako smo to zaslužili”. Isti policijac me i treći put pogađa šok bombom. Četvrta šok bomba me pogađa kad su krenuli da me odvode u pravcu lokala “Lipa”. Pogodila me je u grudi. Sačuvao sam, tj. nijesam oprao garderobu u kojoj sam bio (majicu, duksericu kao i ni bermude) koja je sva izgorela od hemijskih sredstava” ispričao je svoje iskustvo građanin Vuković. 

“Kad smo ušli u lokal “Lipa” neko od policajaca je bačio suzavac i šok bombu na vrata od lokala. Tačno je to uradio zbog građana koji su se sakrili u tom ugostiteljskom objektu iako mu od nikog tamo nije prijetila nikakva opasnost. U lokalu je nastao metež, nijesmo mogli disati, a plašli smo se da odmah izađemo vani zbog prisutne policije. Tu je bilo i dosta starijih osoba. Bio je tu i gospodin sa slomljenom rukom” naveo je Vuković u pritužbi Savjetu.

“Kad smo izašli uputili smo se u pravcu spomenika Vila kako bi došli do našeg smještaja. Policija je nastavila da nas gađa suzavcem, čak sa svih strana. Nijesmo mogli da ih vidimo od količine dima, ali smo imali utisak da su nas opkolili sa svih strana. Kad smo došli do stana pokušali smo zvati taksi ali nijesmo uspjeli. Krenuli smo odmah za Nikšić i tamo mi je pružena prva medicinska pomoć” zaključio je svoje obraćanje građanin gospodin Vuković koji je zatražio da nadležni utvrde identitet postupajućeg policijskog službenika koji ga je toliko puta ciljano gađao šok bombom iako prema njemu i ostalim policajcima nije učinio “nijednu protivzakonitu i neljudsku aktivnost”.

Građanin je zatražio da se u postupku kontrole policijskog postupanja vodi pod punim identitetom.

Video snimak možete pogledati ovđe.