POKRENUTA JAVNA DISKUSIJA O POLICIJSKOJ PRAKSI

POKRENUTA JAVNA DISKUSIJA O POLICIJSKOJ PRAKSI
11 Sep

POKRENUTA JAVNA DISKUSIJA O POLICIJSKOJ PRAKSI

Podgorica, 11. septembar 2018. godine - Nakon preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore da se odmah prekine praksa javnog objavljivanja video zapisa policijskih akcija kako bi se obezbijedila zaštita ljudskih prava i osigurao visok stepen zaštite privatnosti i pretpostavke nevinosti u crnogorskom društvu, po ugledu na tradicionalna demokratska društva, pokrenuta je javna diskusija o ovom važnom pitanju.

Svoja mišljenja o datoj temi dali su Agencija za zaštitu ličnih podakata i ugledna nevladina organizacija “Građanska alijansa” (pogledati ovaj link) kao i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (vidjeti ovaj link).

Medijski prikazi usvojene ocjene i preporuke Savjeta dostupni su na ovim linkovima:

Podsjećamo, Savjet je postupao po pritužbi građanina V.P. koji se zatražio provjeru primjene policijskih ovlašćenja pri hapšenju njegovog sinovca N.P, 16. maja 2018. godine, u Baru. Građanin V.P. je ukazao na postojanje video snimka na kojem je javno prikazano hapšenje njegovog sinovca N.P. Snimak policijske akcije je dostupan na ovom linku.

O usvojenom zaključku i preporuci Savjeta za građansku kontrolu rada policije pročitati ovdje.