POHVALA POLICIJI - REALIZOVANA PREPORUKA GRAĐANSKOG NADZORA POLICIJE

POHVALA POLICIJI - REALIZOVANA PREPORUKA  GRAĐANSKOG NADZORA POLICIJE
12 Feb

POHVALA POLICIJI - REALIZOVANA PREPORUKA GRAĐANSKOG NADZORA POLICIJE

Podgorica, 12. februar 2019. godine - Uprava policije je u potpunosti realizovala preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije o jačanju kapaciteta za borbu protiv krivolova i povezivanju Policije sa stručnim i profesionalnim nevladinim organizacijama (NVO).

Zahvaljujući podršci direktora Uprave policije, dr Veselina Veljovića, Uprava policije je ostvarila reprezentativno i aktivno učešće na obukama koje je sprovela ugledna NVO “Centar za zaštitu i proučavanje ptica”. Na radionicima “Zajedno protiv krivolova”, u Budvi i Podgorici, učešće je uzelo 20 policijskih službenika iz Ulcinja, Bara, Budve, Kotora, Tivta, Cetinja, Nikšića, Bijelog Polja i Podgorice iz svih sektora i organizacionih jedinica policije koje prate problematiku krivolova. Obuku u Podgorici je pozdravio i pomoćnik direktora Policije, Nikola Janjušević, rukovodilac Sektora policije opšte nadležnosti.

Uvažavanje preporuke predstavlja nastavak politike otvorenosti i dostupnosti policijske organizacije koju od dolaska na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) snažno promoviše i zastupa ministar Mevludin Nuhodžić.

Radionice su okupile predstavnike institucija koje su zadužene za primjenu zakona odnosno procesuiranje krivolovnih aktivnosti i krijumčarenja ptica i drugih životinjskih vrsta. Posebna vrijednost realizovanih obuka jeste predstavljanje primjera dobre prakse iz susjednih zemalja koje su članice EU. Predavač Željko Vuković, glavni inspektor zaštite životne sredine pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, između ostalog, govorio je, iz svoje prakse, o saradnji inspekcije i policije i zašto je važna aistencija policije u borbi protiv krivolova.

Učešće policijskih službenika na ovoj obuci uz dalju primjenu stečenih znanja doprinosi i boljoj zaštiti biodiverziteta i unaprijeđenju ugleda zemlje. Savjet je ranije pohvalio ministra Nuhodžića i podržao napore Vlade Crne Gore u suzbijanju svih oblika kriviolova, konstatujući da je u 2018. ostvaren značajan napredak.

Savjet podržava dalje jačanje saradnje Policije i civilnog društva  kako bi se razvio koncept kontakt policajaca za suzbijanje krivolova, nastavilo jačanje kapaciteta i bolja primjena policijskih ovlašćenja uz zajedničko učešće u kreiranju strateških dokumenata kojima se ostvaruje podrška procesu evropskih integracija i bolja primjena direktiva Evropske unije.

Ovo je inače, u godinu dana, druga obrazovna preporuka po kojoj je Policija pozitivno postupila zbog čega je i odlučeno da se pohvala javno objavi. Ranije realizovana preporuka se odnosila na dodatno obrazovanje  policijskog službenika I.M. iz Budve o ljudskim i dječijim pravima i etičkim vrijednostima crnogorske policije.