PODRŠKA POLITIČKOM OBILJEŽAVANJU 8. MARTA

PODRŠKA POLITIČKOM OBILJEŽAVANJU 8. MARTA
07 Mar

PODRŠKA POLITIČKOM OBILJEŽAVANJU 8. MARTA

Podgorica, 7. mart 2018 - Savjet za građansku kontrolu rada policije tradicionalno pozdravlja političko obilježavanje Međunarodnog dana žena u Crnoj Gori i podržava Osmomartovski marš koju organizuju nevladine organizacije (NVO) Centar za žensko i mirovno obrazovanje "Anima" i "Centar za ženska prava". 

U ime Savjeta za građansku kontrolu rada policije u Maršu će učestvovati njegov predsjednik advokat Zoran Čelebić

Savjet za građansku kontrolu policije se i ove godine pridružuje naporima društva da se 8. mart afirmiše i obilježava kao politički praznik kako bi se, dosljedno i argumentovano, diskutovao  stvarni status žena u Crnoj Gori.

Savjet ima uspostavljen kvalitetan dijalog sa sindikalnim i organizacijama civilnog društva kroz koji se stalno ukazuje i na pitanje učešća žena u crnogorskoj policiji. Žene u Upravi policije MUP-a Crne Gore nijesu na potreban način samoorganizovane, udružene niti vidljive na pozicijama, što se i održava na njihov ukupan status i profesionalni tretman. Savjet je zbog toga izdao Upravi policije određeni broj preporuka i usmjerenja. Savjet se zalaže da Uprava policije razvije strategiju za rješavanje rodnih pitanja kao i da se napokon utvrdi vremenski rok do kojeg treba dostići određeni procenat žena u Policiji. Savjet godinama ocjenjuje da je zalaganje za uspostavljanje i razvijanje politika rodne ravnopravnosti u Upravi policije i dalje samo deklarativno a na suštinsko i sistemsko.

Savjet koristi i ovu jedinstvenu priliku da pozove ženski pokret i druge društvene strukture da zajedno snažno podržimo započete reforme u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i napori aktuelnog Ministra unutrašnjih poslova kako bi se končano krenulo i sa implementacijom rodnih pitanja i politike rodne ravnopravnosti.

Savjet javno poziva i ohrabruje Sindikat Uprave policije i sve policijske službenike_ce da uzmu učešća i podrže Osmomartovski marš čiji je cilj da se konstruktivno ukaže na status žena i stanje poštovanja ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori.

Savjet poziva odgovorne u MUP Crne Gore i starješine u Upravi policije da podrže i omoguće učešće svih zainteresovanih, posebno žena iz Policije, u ovoj manifestaciji koja promoviše socijalnu pravdu i ravnopravnost i traži kvalitetnije rješavanje svih rodnih pitanja.