PODRŠKA MEMORIJALNOM OKUPLJANJU POVODOM GODIŠNJICE DEPORTACIJE IZBJEGLICA

PODRŠKA MEMORIJALNOM OKUPLJANJU  POVODOM GODIŠNJICE DEPORTACIJE IZBJEGLICA
24 May

PODRŠKA MEMORIJALNOM OKUPLJANJU POVODOM GODIŠNJICE DEPORTACIJE IZBJEGLICA

Podgorica, 24. maj 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije podržava memorijalno okupljanje povodom 26 godina deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, a koje u Herceg Novom, ispred zgrade Centra bezbjednosti (CB), organizuju nevladine organizacije (NVO) “Akcija za ljudska prava”, “Anima” i “CGO”. 

Za građansku kontrolu policije, od njenog osnivanja, jedno od važnijih pitanja za izgradnju i potvrdu kredibiliteta jeste podsticanje policije na suočavanje sa sopstvenom prošlošću. S tim u vezi Savjet je, za razliku od drugih državnih organa, kontinuirano podržavao sve napore civilnog društva i učestvovao u brojnim aktivnostima. Uputio je i zvaničnu preporuku Upravi policije da se na odgovorajući način izvini zbog učešća policijskih službenika u kršenju ljudskih prava u prošlosti, kao i zbog nezakonitog hapšenja i deportacije BiH izbjeglica, te da ispred CB Herceg Novi postavi spomen-obilježje. Savjet je i javno podsjetio na određena međunarodna iskustva, posebno ukazujući na postupanje Policije Kraljevine Norveške.

Povodom izdatih preporuka Savjeta, iz MUP-a Crne Gore su podsjetili na određene odluke Vlade Crne Gore koje se odnose na obeštećenje žrtava i njihovih porodica, kao i na ukupnu politiku Crne Gore u vezi s prijemom izbjeglica. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić se tim povodom i sam javno oglasio i saopštio da deportaciju izbjeglica treba posmatrati iz perspektive nevinih žrtava i iskazao duboko žaljenje za njihovim stradanjem i saosjećanje sa bolom njihovih porodica

Savjet koristi ovogodišnju priliku da javno pozdravi i podrži oglašavanje ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, posebno i u kontekstu činjenice da su ovu temu u potpunosti ignorisali svi resorni ministri prije njega iako su neki od njih na to mjesto došli iz političkih struktura koje deklarativno snažno zagovaraju proces suočavanja s prošlošću.

Savjet je registrovao da, posljednje dvije godine naročito, opada interesovanje javnosti za proces suočavanja s prošlošću i za komemorativna okupljanja, kao i da je aktivnosti civilnog društva u vezi sa s tim sve manje. 

Savjet se tim povodom obratio organizacijama civilnog društva u zemlji i regionu sa inicijativom da zajednički razmotre moguće strategije daljeg djelovanja kako bi se ostvario potrebni uticaj na donosioce odluka - MUP, Vladu i Skupštinu Crne Gore - i konačno zatvorila preostala pitanja iz ovog procesa, makar ona koja su na liniji iskazanih očekivanja porodica žrtava

Savjet je uvjeren da se kroz zagovarački proces, a na osnovu otvorenosti i senzibiliteta ministra Nuhodžića, može doći i dodatnih odluka a koje su na nivou iskazanih očekivanja porodica žrtava deportacije.

Ovim povodom predsjednik Savjeta, Zoran Čelebić, je uputio, u ime Savjeta, pismo podrške organizatorima memorijalnog okupljanja.