PLJEVLJA: PROFESIONALNO POSTUPANJE POLICIJE

PLJEVLJA: PROFESIONALNO POSTUPANJE POLICIJE
28 Dec

PLJEVLJA: PROFESIONALNO POSTUPANJE POLICIJE

Podgorica, 28. decembar 2019. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije je kontaktirao Upravu policije povodom postojanja određenih primjedbi a potom i medijskih navoda o postupanju policijskih službenika prema građanina i svještenim licima na Đurđevića Tari, opština Pljevlja.

S tim u vezi je uspostavljena direktna komunikacija sa Centrom bezbjednosti (CB) Pljevlja. Načelnik Dragan Slavulj je, bez odlaganja, postupio po svim izdatim preporukama građanskog nadzora policije - kontaktiranja građana i policijskih službenika koji se dovode u vezi sa događajem koji je i medijski predstavljen, prikupljanje relevantnih činjenica i medicinske dokumentacije.

Takođe, u konkretnom slučaju načelnik CB Pljevlja je ispoštovao instrukciju i ostvario je kontakt sa namjerom da posjeti građane koji tvrde da su žrtve policijskog nasilja. Tako je realizovan i neposredan susret.

Savjet je uzeo u obzir dostupnu medicinsku dokumentaciju, oglašavanja Crkve, i njenih predstavnika, i zdravstvene ustanove povodom ovog pitanja, kao i navode građana.

Savjet je konstatovao da je u pogledu provjere istinitosti tvrdnji o zlostavljanju policija pozitivno reagovala jer je od ključne važnosti da provjere budu sprovedene brzo i bez odlaganja. 

Na osnovu raspoloživih podataka i dokumentacije Savjet nije mogao potvrditi navode o policijskoj brutalnosti niti je utvrdio prekoračenje policijskih ovlašćenja.