PITANJIMA IZ PROŠLOSTI PRISTUPATI BEZ POLITIČKIH MANIPULACIJA

PITANJIMA IZ PROŠLOSTI PRISTUPATI BEZ POLITIČKIH MANIPULACIJA
05 Sep

PITANJIMA IZ PROŠLOSTI PRISTUPATI BEZ POLITIČKIH MANIPULACIJA

Podgorica, 5. septembar 2019. godine - Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković dao je izjavu dnevnom listu "Dan", novinaru Milanu Sekuloviću, povodom aktivnosti Policije i Tužilaştva u predmetu prikrivene grobnice oz Drugog svketskog rata.

Datu izjavu ovdje prenosimo integralno:

Slučaj otkrivanja prikrivene grobnice iz Drugog svjetskog rata u Nikšiću u Savjetu za građansku kontrolu rada policije je i dalje otvoren jer pažljivo i redovno pratimo postupanje policijskih službenika. Dosadašnja primjena policijskih ovlašćenja je bila profesionalna uz instrukcije nadležnog državnog tužilaštva. Na osnovu dostupnih informacija primjećujemo da je važno da se osigura ažuran, temeljan i sistematičan rad. Noviji podaci iz državnotužilačke organizacije treba da ukazuju na napredak u postupanju i ne bi valjalo da budu kontradiktorni i zbunjujući u odnosu na prethodno saopšteno stanje.

Savjet se u Višem državnom tužilaštvu intersovao sa kojim organima i ustanovama treba dogovoriti i ko je dužan da obezbijedi navedenu sanitarno zdravstvenu zaštitu i da li je rješavanje tog pitanja na bilo koji način sporno i može li se zato odložiti postupanje Tužilaštva.

Savjet je pozvao javnost i sve društevne aktere da ovom pitanju pristupe bez političke (zlo)upotrebe prošlosti i isključivo sa intencijom da se omogući primjena zakona i nesmetano djelovanje državnih institucija i iskaže primjeren i civilizovan odnos prema posmrtnim ostacima u prikrivenoj grobnici.

Polazeći od temeljnih vrijednosti današnje Crne Gore i dokazane privrženosti Vlade Crne Gore vladavini prava i kulturi ljudskih prava Savjet za građansku kontrolu rada policije očekuje da se, kroz konsultovanje tekovina Savjeta Evrope i iskustva više država članica Evropske unije, pitanje dostojne sahrane posmrtnih ostataka iz prikrivene grobnice zatvori uz odgovarajuću komunikaciju sa porodicama stradalih.

Rješavanje ovog pitanja nikako ne umanjuje tekovine antifašizma u Crnoj Gori. Naprotiv, zakonitim i efikasnim djelovanjem državnih istitucija i uz civilizovan odnos prema posmrtnim ostacima potvrđuje se privrženost Crne Gore vladavini prava i evropskim vrijednostima. 

Cijenim da je važno i potrebno da civilno društvo, izvan retorike kroz saopštenja, pruži aktivan i principijelan doprinos ovom i drugim pitanjima vezanim za nasljeđe totalitarnih sistema. 

Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije