OZBILJAN ODGOVOR NA PREPORUKE EVROPSKOG KOMITETA ZA SPRJEČAVANJE TORTURE (CPT)

OZBILJAN ODGOVOR NA PREPORUKE EVROPSKOG KOMITETA ZA SPRJEČAVANJE TORTURE (CPT)
02 Jul

OZBILJAN ODGOVOR NA PREPORUKE EVROPSKOG KOMITETA ZA SPRJEČAVANJE TORTURE (CPT)

Podgorica, 2. jul 2019. godine - Direktor Uprave policije dr Veselin Veljović sastao se sa izvršnom direktoricom nevladine organizacije “Akcija za ljudska prava” (HRA) mr.sci Teom Gorjanc Prelević i predsjednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr.sci Aleksandrom Sašom Zekovićem. 

Sastanak je inicirao direktor Uprave policije Veljović a povodom razmjene informacija koju je Uprava policije imala sa HRA u vezi sa preporukama iz „Izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) o posjeti Crnoj Gori u periodu od 09. do 16. oktobra 2017. godine“. 

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je istakao posvećenost i spremnost Uprave policije u implementaciji preporuka i mišljenja CPT-a. Da je Uprava policije prepoznala obavezu i važnost rješavanja ove problematike potvrđeno je i Instukcijom o sprovođenju preporuka CPT-a sa Planom za spovođenje preporuka koju je donijela Uprava policije. Instukcija sa Planom je, radi potpune implementacije, dostavljena organizacionim jedinicama Uprave policije a čija implementacija će se sa pažnjom pratiti. 

Pored ove teme, direktor Veljović,Gorjanc Prelević i Zeković su razmijenili mišljenja i o ostalim pitanjima koja se odnose na sistemsko unaprjeđenje primjene međunarodnih standarda ljudskih prava za policijsko postupanje, sa čim u vezi je i dogovorena dalja komunikacija i saradnja.

Jedna od tih aktivnosti, kako je dogovoreno na sastanku, biće i zajedničko izdavanje odgovarajuće publikacije od strane Uprave policije, Savjeta za građansku kontrolu rada policije i HRA, a koja će tretirati preporuke i mišljenja CPT-a i sadržati pomenutu Instukciju za implementaciju ovih preporuka u okviru Uprave policije.

Ovim Uprava policije, Savjet za građansku kontrolu rada policije i HRA žele da ukažu na neophodnost zakonitog djelovanja i poštovanja ljudskih prava u policijskom postupanju. 

Integralno saopštenje Uprave policije povodom susreta dostupno ovdje.