OSNIVA SE KONTAKT CENTAR ZA KOMUNIKACIJU SA GRAĐANIMA

OSNIVA SE KONTAKT CENTAR ZA KOMUNIKACIJU SA GRAĐANIMA
12 Jun

OSNIVA SE KONTAKT CENTAR ZA KOMUNIKACIJU SA GRAĐANIMA

Podgorica, 12. jun 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije na današnjoj sjednici donio odluku o otvaranju Kontakt centra kako bi se unaprijedila direktna komunikacija sa građanima i svim društvenim strukturama. Pokretanje Kontakt centra unaprijediće i olakšati evidentiranje primjedbi na primjenu policijskih ovlašćenja i osnažiti nacionalnu diskusiju o policijskoj praksi. Otvaranje posebne kancelarije Savjeta za komunikaciju sa građanima podržao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić u kontekstu opredjeljenja da se osigura djelotvoran sistem nadzora kako bi crnogorska policija nastavila sa razvojem i zakonitim i efikasnim djelovanjem. Savjet je ocijenio da je podrška Nuhodžića i Vlade Crne Gore  značajan iskorak u poštovanju ljudskih prava kojim se jača koncept demokratske kontrole policije. Sjedište i administracija Savjeta i dalje će se nalaziti u Skupštini Crne Gore. 

Na današnjoj sjednici su diskutovani određeni međunarodni izvještaji koji govore o poštovanju ljudskih prava i napretku zemlje a u kojima se sve manje policija vidi kao problem a sve više prepoznaje po rezultatima reformi koje sprovodi. Savjet je uvjeren da napretku policije i njenom brzom suočavanju sa izazovima doprInosi proaktivna funkcija građanskog nadzora.

Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je danas u Skupštini Crne Gore redovnu sjednicu, predsjedavao mr Aleksandar Saša Zeković, na kojoj je razmotreno nekoliko predmeta u radu, iz ranijeg perioda, a po kojima je postupanje produženo zbog pojačanih aktivnosti građanskog nadzora policije  usljed mjera zbog epidemije zarazne bolesti. Tematski sjednica je bila posvećena deliktu teška krađa. U radu sjednice učešće su uzeli članovi Savjeta prof. dr Dražen Cerović i advokat Zoran Čelebić. 

Kroz rad na konkretnim predmetima, razmotrena je problematika kriminala niskog životnog standarda i iskazana potreba i za alternativnim programima i servisima koji bi pomogli zavisnicima koji su povratnici u izvršenju krivičnih djela, smanjila ukupna šteta po zajednicu zbog upotrebe droga i spriječio kriminal. Savjet je naročito prepoznao potrebu za dodatnom pažnjom prema licima koja potiču iz marginalizovanih, siromašnih i isključenih zajednica. Savjet je preporučio Vladi Crne Gore da kroz neposredni dijalog sa specijalizovanim nevladinim organizacijama “For Life”, “Juventas”, “Cazas”, “Preporod” i drugima uspostavi alternativne servise u koje se mogu uputiti, zbog podrške i rehabilitacije, zavisnici koji su povratnici u vršenju krivičnih djela.

Na sjednici su razmotre primjedbe više građana na postupanje policije pri rasvjetljavanju krađe bicikala. Savjet je konstatovao profesionalno postupanje policijskih službenika ali i izdao nekoliko preporuka kako bi se poboljšali konačni rezultati kriminalističke policije ali i zaštita interesa oštećenih građana. 

Diskutovano je i o radu granične policije i konstatovano da još uvijek nije pouzdano procijenjen niti utvrđen tamošnji obim korupcije. Savjet je podržao Upravu policije da nastavi sa daljim preventnim akcijama i ohrabrivanjem građana da prijavljuju korupciju. Savjet je iskazao interesovanje za ulazak u Crnu Goru jednog konkretnog lica i tim povodom zatražio video snimak njegovog boravka na državnoj granici.