Osigurati profesionalni, zakoniti i blagovremeniji odnos Policije prema povraćaju privremeno oduzetih predmeta od građana

Osigurati profesionalni, zakoniti i blagovremeniji odnos Policije prema povraćaju privremeno oduzetih predmeta od građana
26 Oct

Osigurati profesionalni, zakoniti i blagovremeniji odnos Policije prema povraćaju privremeno oduzetih predmeta od građana

Savjetu za građansku kontrolu rada policije obratio se opunomoćeni advokat Dejan Vukšić iz Kotora u, ime građanina B.V. iz Tivta, u vezi, kako je navedeno, nezakonitog postupanja pripadnika policije Odjeljenja bezbjednosti (OB) Tivat. Viši sud u Podgorici je 17.01.2018 godine izdao naredbu za pretres stana građanina B.V. te da su s tim u vezi pripadnici policije OB Tivat, 19.01.2018, predmete oduzeli i o istom sačinili potvrdu o privremeno oduzetim stvarima. Ovim povodom protiv imenovanog građanina su podnijeli krivičnu prijavu za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i nedozvoljena trgovina, koju je 13.06.2018. godine Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Kotor odbacilo. Podnosioci krivične prijave uložili su pritužbu, po prvi put u praksi da policija preispituje rad ODT, uz dostavljanje novih dokaza za koje je ODT- Kotor konstatovao da su bez značaja na raniju odluku o odbacivanju krivične prijave. U kontekstu iznijetog slučaja, punomoćnik podnosioca, u više navrata je zahtijevao hitan povraćaj oduzetih predmeta, saglasno Zakonu o krivičnom postupku, koji jasno predviđa navedenu obavezu policije u slučaju odbacivanja krivične prijave. Podnosilac pritužbe ukazuje da službenici policije OB Tivat već duže vrijeme nezakonito drže privremeno oduzete predmete podnosioca, da na posljednju urgenciju punomoćnika podnosioca, od 18.09.2018, OB Tivat nije odgovorio te da se navedenim postupanjem policije krše osnovna prava podnosioca. 

Savjet je pažljivo razmotrio pritužbu i prateću dokumentaciju i ocijenio da se radi o nastavku negativne prakse na koju je Upravi policije ukazano i u ranijem periodu. 

Na osnovu raspoložive dokumentacione osnove Savjet je ocjenio da je od strane službenika Uprave policije Odjeljenje bezbjednosti Tivat povrijeđeno pravo građanina Veselina Bećira osnosno da je njihovo postupanje bilo nezakonito i neprofesionalno i pored činjenice da je punomoćnik građanina, advokat Dejan Vukšić, učinio više urgencija tražeći povraćaj oduzetih predmeta usljed činjenice da je krivična prijava odbačena.

Savjet je izdao preporuku da se, bez daljeg odlaganja izvrši povraćaj privremeno oduzetih predmeta shodno sadržaju Potvrde o privremeno oduzetim predmetima koju su sačinili službenici OB Tivat dana 19. januara 2018. godine. 

Ukoliko službenici OB Tivat iz određenih razloga nijesu upoznati u kojoj se fazi postupka nalazi krivični predmet ili im nije dostavljeno Rješenje o odbacivanju krivične prijave Savjet je obavezao načelnika OB Tivat da obavi hitnu potrebnu konsultaciju sa nadležnim državnim tužiocem. 

Načelnik OB Tivat je pozvan da o implementaciji izdate preporuke povratno informišete Savjet. 

Savjet je upoznao sa predmetom i direktora Uprave policije i pozvao ga da osigura profesionalni, zakoniti i blagovremeniji odnos službenika Uprave policije prema povraćaju privremeno oduzetih predmeta od građana.