ODREĐENE MJERE VRLO RESTRIKTIVNE I OTVARAJU PROSTOR ZA OZBILJNA KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA

ODREĐENE MJERE VRLO RESTRIKTIVNE I OTVARAJU PROSTOR ZA OZBILJNA KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA
02 Apr

ODREĐENE MJERE VRLO RESTRIKTIVNE I OTVARAJU PROSTOR ZA OZBILJNA KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA

Podgorica, 1. april 2020. godine - Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković povodom najnovijih mjera Ministarstva zdravlja, nakon održane sjednice Savjeta, dao je izjavu nezavisnom dnevniku “Vijesti” i novinarki Jeleni Jovanović. 

Izjava je objavljena u tekstu "Policija ima pravo da uđe u stan", autorke novinarke Jelene Jovanović, u izdanju ND "Vijesti" od četvrtka 2. aprila 2020. strane 4 i 5. Tekst je dostupan i u online izdanju ovdje.

Integralnu izjavu predsjednika Savjeta prenosimo ovdje:

Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je elektronsku sjednicu na kojoj je razmotren uticaj određenih privremenih mjera na ljudska prava u kontekstu mogućeg postupanja policije. Zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva je ocijenjena kao vrlo restriktivna i kao takva otvara prostor za ozbiljna kršenja ljudskih prava. S tim u vezi je obavljena i konsultacija sa rukovodstvom Uprave policije koje je iskazalo otvorenost za određene preporuke građanskog nadzora kako bi se spriječile zloupotrebe i osiguralo, kao i do sada, profesionalno i odgovorno postupanje policije. Građani se posebno interesuju za moguće intervencije policije u njihovim domovima. Po pravilu niko ne može bez odluke suda ući u stan protiv volje njegovog držaoca. Međutim postoji izuzetak, kroz član 83 Zakona o krivičnom postupku, ako je to neophodno radi sprječavanja vršenja krivičnog djela ili neposrednog hvatanja učinioca krivičnog djela. U tom slučaju je neophodno da postoji razumna odnosno osnovana sumnja za takvu intervenciju policije zasnovana na činjenicama. Savjet je stava da provjere od stana do stana realno, i u smislu kapaciteta, nijesu moguće i potrebne, niti je to intencija uvedenih privremenih mjera. Savjet će u saradnji sa Odjeljenjem za analitiku i unaprjeđenje rada policije Uprave policije, Direktoratom za nadzor MUP Crne Gore i civilnim društvom raditi na kreiranju odgovarajućih smjernica za postupanje policije.

mr Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije

 

Zakon o krivičnom postupku

Ulazak u tuđi stan bez naredbe i pretresanje

Član 83

(1) Ovlašćeni policijski službenik može i bez naredbe suda ući u tuđi stan ili druge prostorije i po potrebi izvršiti pretresanje ako to držalac stana traži ili ako neko zove u pomoć ili ako je to neophodno radi sprječavanja vršenja krivičnog djela ili neposrednog hvatanja učinioca krivičnog djela ili radi spašavanja ljudi ili imovine ili radi izvršenja odluke o pritvoru ili dovođenju okrivljenog ili drugog lica ili radi lišenja slobode učinioca krivičnog djela koji je u bjekstvu ili lica za kojim je raspisana potjernica ili ako se pretresanje ima izvršiti u javnim prostorijama.

(2) Držalac stana, ako je prisutan, ima pravo da na postupak ovlašćenog policijskog službenika iz stava 1 ovog člana iznese primjedbe. Ovlašćeni policijski službenik je dužan da držaoca stana obavijesti o ovom pravu i da njegove primjedbe unese u potvrdu o ulasku u stan, odnosno u zapisnik o pretresanju stana.

(3) U slučaju iz stava 1 ovog člana, ako je izvršen samo ulazak u tuđi stan ili druge prostorije bez pretresanja, držaocu stana izdaće se potvrda, u kojoj će se naznačiti razlog ulaska u stan, odnosno druge prostorije, kao i primjedbe držaoca. Ako se u tuđem stanu ili drugim prostorijama vrši i pretresanje, postupiće se u skladu sa članom 81 st. 3, 7 i 8 i članom 82 stav 1 ovog zakonika.

(4) Pretresanje se može sprovesti i bez prisustva svjedoka ako bi prisustvo pretresanju izložilo svjedoke riziku od fizičkih povreda ili ako prisustvo svjedoka nije moguće odmah obezbijediti, a postoji opasnost od odlaganja. Razlozi za pretresanje bez prisustva svjedoka moraju se naznačiti u zapisniku.

(5) Ovlašćeni policijski službenik može, bez naredbe za pretresanje i bez prisustva svjedoka, sprovesti pretresanje lica prilikom izvršenja naredbe o prinudnom dovođenju ili prilikom lišenja slobode, ako postoji sumnja da lice posjeduje oružje ili oruđe za napad ili ako postoji sumnja da će lice odbaciti, sakriti ili uništiti predmete koje treba od njega oduzeti kao dokaz u krivičnom postupku.

(6) Ako postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, ovlašćeni policijski službenik može, bez naredbe suda i bez prisustva svjedoka, izvršiti pretresanje prevoznih sredstava, putnika, prtljaga i drugih pokretnih stvari, osim stvari iz člana 75 stav 2 ovog zakonika.

(7) Kad ovlašćeni policijski službenik vrši pretresanje bez naredbe za pretresanje dužan je da o tome odmah podnese izvještaj sudiji za istragu